Oana Pârvulescu, director DAS Arad: „Atunci când vorbim de asistenţă socială cu toţii trebuie să fim mai atenţi, mai implicaţi”

Asistenţii sociali din întreaga ţară au discutat la Arad despre probleme care există, dar şi despre proiectele lor de viitor şi împlicarea celorlalte instituţii în rezolvarea diferitelor situaţii. Întâlnirea de lucru peer-review la nivelul instituțiilor publice de asistență socială din România s-a desfăşurat timp de două zile la Arad şi a fost organizată de Oana Pârvulescu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Arad (DAS).  

„Ne bucurăm să fim alături de alţi directori, de specialiştii din domeniul asistenţei aociale în momente în care încercăm să dezbatem problematici, să găsim cele mai bune metode de intervenţie în comunitate, în familiile aflate în nevoie. Ne-am axat pe aceste probleme de actualitate pentru că atunci când vorbim de asistenţă socială cu toţii trebuie să fim mai atenţi, mai implicaţi să găsim cele mai bune metode, astfel încât să facilităm recuperarea acolo unde este nevoie atât pe plan social, dar şi medical. Împreună cu colegii din ţară am desfăşurat şedinţe de lucru pe care dorim să  le concretizăm în schiţe şi scheme şi de ce nu nu propunerile cu care noi venim să le putem înainta mai departe spre Bucureşti pentru a facilita ceea ce punem noi în aplicare şi ceea ce ne dorim ca planuri de viitor”, a declarat Oana Pârvulescu. 

La eveniment au participat şi reprezentanţi ai diferitelor ONG-uri. 

„Ne-am gândit ca a doua zi de eveniment să o dedicăm special ONG-urilor. Societatea civilă în activitatea pe care o desfăşurăm este deosebit de importantă. Direcţia de asisteţă socială prin compartimentul relaţii cu ONG-urile are o relaţie şi activitate foarte strânsă în acest domeniu.  Acolo unde legea nu prevede sau nu permite noi ca şi autorităţi publice nu putem interveni şi iată de ce este atăt de importantă această relaţionare, acest sprijin de care noi avem nevoie. ONG-urile din Arad îl acordă de fiecare dată în momentul în care apelăm. Astăzi peste 30 de ONG-uri active în domeniul social ne sunt alături şi îşi prezintă activitate. Încercăm să găsim împreună cele mai bune momente şi motive pentru a interveni acolo unde este nevoie. Printre noi se află şi sociologul italian Luca Vincenti cu care am început o colaborare fructuasă. Ne bucurăm că am reuşit să-l cunoaştem, exeperienţa dânsului ne-a făcut să ne aplecăm şi mai mult asupra nevoii tinerilor beneficiari de a asimila informaţiile pe care sociologul le poate oferi şi astfel putând să-i îndrume de a alege calea normală în viaţă, cea dreaptă, să poată să reziste tentaţiilor de a se afla în anumite situaţii vulnerabile şi a apuca pe căi greşite. Iată că această coloaborare este o necesitate pentru noi, dar mai ales pentru beneficiarii noştri, elevi, tineri beneficiari şi de ce nu şi a familiilor acestora. Până în momentul de faţă Luca Vincenti a stat de vorbă cu aproximativ 1.500 de tineri din Arad, Oradea şi Bucureşti. 

La eveniment pe parcursul celor două zile a participat şi Erika Stark, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, dar şi reprezentaţii celor două universităţi sau a diferitelor instituţii.

Prin acest eveniment Aradul a scos în evidenţă încă odată cât de importantă este implicarea asistenţilor sociali în viaţa anumitor tineri. S-a subliniat faptul că o problemă majoră o întâmpină şi tinerii cu părinţi care deşi sunt lângă ei nu se pot ocupa aşa cum trebuie fie că sunt la muncă, fie că se ocupă de treburile gopodăreşti şi îi abandonează într-o cameră, la calculator. 

 

 

Adauga comentariu