O viață printre ceasuri. Arădeanul Claudiu Burlan duce tradiția familiei mai departe

S-a născut printre ceasuri și nu a renunțat la acest domeniu niciodată. Ba mai mult a dus tradiția familiei Burlan mai departe. Claudiu Burlan (51 de ani) este a treia generație de ceasornicari după cei doi Nicolae, bunicul și tatăl.

„Bunicul a fost ceasornicar, tata a fost ceasornicar. Crescând între ceasuri era clar ca așchia să nu sară departe de trunchi. Am dus mai departe tradiţia familiei”, spune Claudiu, ceasornicarul de la Ziridava cum este cunoscut de toată lumea.

Acesta are însă o mare supărare, deoarece după el nu mai vine nimeni din urmă care să iubească această meserie.  

„Din păcate după mine nu mai vine nimeni să o ducă mai departe. Aici avem o mare problemă că nu sunt şcoli pregătitoare, tinerii nu doresc cred să muncească, eu am anunțuri pe toate site-urile de joburi de cel puţin şase ani şi credeți-mă că am avut doar două cereri. Nu am găsit un tânăr care să vrea, să fie pasionat şi să înveţe să rămână lângă mine, să-i rămână atelierul mai departe”, spune Claudiu. Burlan.

Acesta a desfăcut primul ceas pe când avea vârsta de șase ani și nu pentru că a fost pus, ci din curiozitate.

„Adevărul este că hobby-ul meu de copil a fost electronica. Eu eram pasionat de electronică până după armata, iar când mă săturam de electronică mă duceam  la tatăl meu şi îi spuneam să-mi dea un ceas să îl desfac, să mă relaxez. Crescând cu ele era ceva natural. După acea când am deschis atelierul şi am început să repar efectiv a fost altceva. Din 1991 de când am deschis atelierul am fost în Piaţa Mică un an şi apoi din anul 1992 îmi desfășor activitatea numai în Ziridava”, povestește arădeanul.

Claudiu spune că imediat după Revoluţie a fost o avalanșă enormă de ceasuri de reparat, în principiu ceasuri rusești ,alea erau moșternirea pe care o aveam. După aceea a venit febra ceasurilor quartz, acum se trece către ceasurile fashion mai mult.

„Iar cesurile care sunt reparabile, cele mecanice automatice au sărit un pic pragul în ceasuri un pic mai scumpe, nu mai sunt ceasuri ieftine. Oamenii încep să aibă cultura ceasului. Este de fapt un lucru pe care îl fac de 12 ani, încerc să aduc cultura ceasului, orologeriei, prin site-ul meu www.ceasornicar.ro unde este totodată şi cel mai mare forum din ţară de ceasri şi ceasornicarie. De asemenea am și pagină de Facebook Ceasornicar.ro sau cea personală Claudiu Burlan”, mai adaugă bărbatul.

Acesta ne explică că unele ceasuri sunt scumpe pentru posesor, altele sunt scumpe prin valoare: „Am avut ceasuri vechi foarte scumpe, am avut şi ceasuri moderne foarte scumpe. Dar preţul unui ceas nu este neaparat criteriul princiapl. Cel mai vechi ceas care a ajuns la mine cred a fost un ceas de pe la 1680 ceva de genu”.

Ceasurile necesită întreținere

Ceea ce nu știu mulți posesori de ceasuri scumpe este că acestea necesită întreținere. „Un ceas automatic sau mecanic necesită întreţinere aşa cum la un motor de maşină îi pui anual ulei şi îi faci schimbul aşa şi un ceas mecanic trebuie întreţinut la o anumită perioadă, undeva la patru cinci ani se face service. Atunci un om care dă nişte bani pe un ceas e logic că vrea ca ceasul lui să meargă bine şi vine să-i facă servicul chiar dacă acesta funcționează impecabil. Uleiul trebuie schimbat, ceasul trebuie curățat înăuntru, trebuie intreținut, trebuie făcută mentenanţa. Asta nu știe multă lume”, ne explică ceasornicarul.

Nu este singurul din Arad care se ocupă cu această meserie, sunt mai mulți mai ales că la noi a fost fabrică de ceasuri.

Cât despre meserie acesta spune: „probabil că se fură, dar trebuie să o și înveți, dupa ce am furat-o, am început să-mi rod coatele pe băncile școlilor din Elveția și Anglia. Am fost la cursuri de specializare. Am investit mereu”, încheie Claudiu Burlan.

În materie de ceasuri acesta încercă să acopare toată gama de ceasuri existente: de la ceasuri de mână la pendule, de la ceasuri moderne la ceasuri de colecție, de la ceasuri cu quartz la ceasuri mecanice-automatice complicate. Inclusiv slefuiri de carcase, aurire, argintare, rodiere prin electroplacare. Într-un cuvant, tot ce ține de ceasuri.

Amintirea tatălului lui a rămas încă vie. În atelier se află o poză cu acesta alături de mesajul: „O viață a reparat ceasuri...iar când ceasul vieții sale s-a oprit, pe acesta nu a mai reușit să-l repare”.

 

 

 

Adauga comentariu