O stradă din Săvârşin poartă de astăzi numele ”Regina-Mamă Elena”

Strada care duce la intrarea principală a Domeniului Regal de la Săvârșin, din județul Arad, a primit, luni, oficial numele "Regina-Mamă Elena". Este evenimentul care deschide seria manifestărilor dedicate repatrierii trupului Reginei.

Evenimentul de la Săvârșin, care a fost însoțit de oficierea unei slujbe a avut loc în prezența primarului Ioan Vodicean, alături de membri ai Consiliului Local, de autoritățile județului Arad, precum și de locuitori ai comunei Săvârșin, dar fără participarea membrilor familiei regale.

Regele Mihai I a cumpărat castelul în 1943, iar reşedinţa a fost amenjată chiar de către Regina Mamă Elena. Înainte ca să fie forțat să abdice, Regele Mihai venea des împreună cu Regina-Mamă Elena la Săvârșin. Cei mai în vârstă localnici își amintesc și acum de vizitele Reginei Mamă prin localitate, spunând că Regina și Regele îi ajutau mereu pe cei mai nevoiași.

Este un semn de recunoștință al comunității din Săvârșin, care este foarte apropată de Familia Regală.

„Trei dintre cele mai importante străzi ale Săvârşinului poartă numele Familiei Regală. Respectiv şoseaua naşională de la intrarea în Săvârşin de la Arad până la ieşirea spre Deva poartă numele Majestăţii Sale Regele Mihai I, strada pe care ne aflăm în acest moment va purta numele reginei mamă Elena şi la Est de Domeniul Regal, cea mai lungă stradă din Săvârşin, poartă numele Reginei Ana”, a declarat primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean.

Conform pagini de internet a Familiei Regale, romaniaregala.ro, dintre Palatul Elisabeta, Castelul Săvârșin și Castelul Foișor, care au fost puternic marcate de Regina Elena, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere estetic, Castelul Săvârșin rămâne creația exclusivă a reginei. Majestatea Sa Margareta a făcut legământ ca Săvârșinul să ajungă din nou așa cum l-a lăsat Regina Elena. Și acest lucru s-a împlinit. După opt ani de vaste lucrări de reconstrucție și decorațiune interioară (2007-2015), Săvârșinul este întocmai așa cum l-a lăsat Regina Elena, Majestatea Sa Margareta folosind fotografii de epocă și chiar jurnalele Reginei Mamă Elena pentru a restaura castelul.

Majestatea Sa Regina-Mamă Elena a României a fost Principesă a Greciei, principesă a Danemarcei, principesă a României. S-a născut pe data de 3 mai 1896, fiind fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia, născută principesă a Prusiei. A fost strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și stră-strănepoata Țarului Nicolae I al Rusiei. Principesa Elena s-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit Regina-Mamă a României.

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 28 noiembrie 1982, timp în care ţara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne, în Elveția.

Vineri, 18 octombrie 2019, Regina-Mamă Elena va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, sâmbătă 19 octombrie, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Adauga comentariu