O piaţă din Arad poartă numele unei personalităţi care nu a existat! L-au maghiarizat pe primului primar al municipiului

Poate puţini dintre dumneavostră ştiu că în municipiul Arad există o piaţă cu numele „Heim Domokos”. Vorbim de fapt despre fosta piaţă Veche, situată în apropierea hotelului Gio. Numele acestei pieţe a fost schimbat de autorităţile locale în urmă cu vreo zece ani.

Şi mai puţini dintre dumneavoastră ştiu că această personalitate, adică Heim Domokos, nu a existat vreodată!

În realitate, această personalitate este Heim Dominicus, adică primul primar din istoria municipiului Arad.

Acesta a avut, conform datelor oficiale de pe site-ul Primăriei Arad, două perioade în care a condus destinele oraşului. Heim Dominicus a fost primar între anii 1834-1842 şi între anii 1850-1852. De altfel, pe pagina web a Primăriei Arad, apare numele real: Dominicus Heim, aşa cum este corect.

De asemenea, Heim Dominicus a fost arhitect, fiind cel care a proiectat sinagona Neologă din Arad în anii premergători primului mandat de primar.

Deci şi atunci când a proiectat sinagoga şi atunci când a fost primar al Aradului, acesta s-a numit Dominikus, nicidecum Domokos.

Numele acestuia a fost maghiarizat ulterior, iar autorităţile arădene actuale au luat de bun ultimul nume, nu cel care l-a consacrat de-a lungul timpului.

De fapt aveam de-a face cu o cârdăşie între primarul Falcă şi UDMR, partid care-l ajută de ani buni să aibă o majoritate lejeră în Consiliul Local Municipal şi în Consiliul Judeţean Arad.

De-a lungul ultimilor ani, mai multe străzi din Arad, la iniţiativa UDMR şi a viceprimarului Levente Bognar, printre care şi cea la care facem referire, au primit denumiri ale unor personalităţi maghiare. Numai că, acest Heim Domokos nu a reprezentat nimic pentru Arad.

Să facem următorul exerciţiu de imaginaţie: presupunem că marele fotbalist român Gheorghe Hagi îşi schimbă mâine numele sau că acesta îi este schimbat forţat de autorităţi, iar apoi numele lui devine „Georgică Heleşteu”.

Dacă autorităţile dintr-un oraş doresc să dea numele marelui fotbalist unei străzi, pieţe, staţii de tramvai, arene, etc - nu vor folosi numele „Georgică Heleşteu”, întrucât acesta nu a reprezentat nimic în fotbalul românesc, ci vor denumi acel obiectiv: „Gheorghe Hagi”. Logic, nu? Nu la fel de logică este treaba pentru administraţia condusă de Gheorghe Falcă, cel care – iată – nu dă doi bani pe Arad şi pe istoria lui. Preferă să îşi facă jocurile politice care îi asigură o „domnie” fără emoţii. 

P.S. 1. Ca să fiţi siguri că Heim Domokos nu a existat, sau dacă a existat cineva cu acest nume – el nu a reprezentat nimic pentru Arad, daţi o simplă căutare pe Google. Nu veţi găsi nimic, absolut nimic.

P.S 2 Varianta că ar fi existat prin Arad un anume Heim Domokos este foarte probabilă, însă nu poţi boteza o piaţă sau o stradă cu numele oricărui locatar din scara C, aşa că varianta pică...

Adauga comentariu