O „lecţie” mai aparte pentru elevii arădeni. Tinerii, faţă-n faţă cu scriitorul cărţii Bandele de Stradă, dar şi cu oameni de seamă ai urbei

O parte dintre elevii arădeni au ascultat, joi, o lecție mai deosebită. Ținută de această dată într-un cadru neutru școlii, nu numai de profesori, ci și de persoane din alte medii sociale.

Tinerii au luat parte la conferința cu titlu „Rolul Şcolii și al Comunității în Prevenirea Comportamentului delincvent” care a avut loc în cadrul târgului internațional de educație și locuri de muncă Edu2Job care s-a desfăşurat la Expo Arad. Celor prezenți le-a vorbit președintele Camerei de Comerț, Gheorghe Seculici, ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, comisarul șef Ștefan Troiac, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Arad, prof. Dr. Anca Stoenescu – inspector general adjunct, Prof. Dir.Monica Baltaretu – Colegiul Economic, prof.Dir. Iulia Ghinga – Colegiul de Industrie Alimentara; prof.Dir. Eugenia Grosan – Colegiul National Elena Ghiba Birta, consulul onorific al Italiei la Arad, Roberto Sperandio, jurnalistul Basil Mureşan, poliţista Claudia Iuga şi sociologul Luca Vincenti. Acesta din urmă a şi lansat cartea Bandele de Stradă în cadrul întâlnirii cu elevii.  Moderatorul evenimentului a fost prof. Carmen Crişan, cea care coordonează activitatea Centrului de Formare Profesională CCIA Arad. Președintele Camerei de Comerț, arh. Gheorghe Seculici a fost cel care a deschis conferinţa judeţeană şi a salutat prezenţa în sală atât a tinerilor cât şi a celor care le-au vorbit. Acesta a subliniat necesitatea unui parteneriat real între şcoală şi fime pentru a răspunde necesităţilor imediate de forţă de muncă calificată. 

„Instruim și educăm ce înseamnă una, ce înseamă alta, dar cum zice proverbul:  «cât trăim învățăm» și dascălii învață alături de ucenici în așa fel încât să fie ei exemplu, să fie ei convinși. În privința  comportamentului delicvent pot spune că într-adevăr este jenant termenul delincvent, care înseamnă o lipsă de la bine de la ceea ce înseamnă să fie conducerea după anumite principii. Resposabilitatea celor maturi față de tinerețe, față de modul în care se conduce tinerețea este mult mai mare decât a celor tineri”, este o parte din cuvântarea rostită de ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. 

Comisarul șef Ștefan Troiac, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Arad l-a felicitat şi el pe Luca Vincenti pentru: „curajul și determinarea de a documenta acest fenomen la nivelul Italiei și de a-l prezenta în mod știinţific structurat și pe înțelesul tinerilor. Această carte este un material de documentare pentru tinerii care au tendințe delicvente ca ei la rândul lor să devină conștienți că aceste bande de stradă, găști de cartier, mai departe mergând violența în sport, să nu creeze un fenomen și în județul Arad. Așa ca o informare esențială pot să vă spun că în județul Arad,  bandele de stradă nu sunt atât de evidente și atât de prezente precum în alte orașe mari are României sau ale Europei. Există niște muguri de organizare, dar nu sunt la nivelul violent și extrem de nefast pentru societate ca în alte țări. Avem în structurile de poliție compartiment special care se ocupă de acest domeniu și avem foarte multe activități în desfășurare”. 

La conferinţă a luat parte şi consulul onorific al Italiei la Arad, Roberto Sperandio care a fost bucuros să întâlnească un conaţional de-al lui.

„Domnul Luca Vinceti a fost curajos la modul în care a scris cartea asta care este o analiză specifică și foarte frumoasă.  Când am venit eu la Arad cu ani în urmă populația era altfel, exista un respect pentru toți. Era vorba de civism care azi nu îl mai vezi, respectul care azi nu îl mai vezi, e foarte important să fie cineva care poate să dea ideea despre ce se întâmplă în alte părţi ale lumii. Mulțumesc domnului Luca Vincenti și sperăm că analizele să meargă mai departe și să poată să ajute instituțiile.

Prof. Dr. Anca Stoenescu – inspector general adjunct, Anca Stoienescu a declarat că această carte: „este de un real interes pentru noi, pentru părinți, pentru elevi, pentru dascăli. Cartea poate să fie ca material și atunci când avem ora de dirigenție sau atunci când avem activități extracuriculare. Cartea lui Luca Vincenti se vrea o radiografie detailiată a unui fenoment real și ignorat în țara noastră și care afectează se presupune țările occidentale și mai ales America. Structurată în patru părți cartea permite o dublă abordare. Ca ficțiune și ca studiu sociologic cu argumente solide în ambele sensuri. Cartea lui Luca Vincenti se încheie într-o notă gravă cu un fel de avertisment asupra consecințelor activităților bandelor de stradă în viitor. Concluzionând că la momentul în care s-a decis să cerceteze acest fenomen, în urmă cu mai puțin de 15 ani prea puțini sociologi sau autorități locale erau convinşi de existența lui, de pericolul pe care îl reprezintă. Prin publicarea cărții și traducerea ei în limba română Luca Vincenti speră că publicul larg va conștientiza faptul că bandele de stradă reprezintă un fenomen periculos pentru siguranța fiecăruia dintre noi, un fenomen care nu se întâmplă doar în filme, în altă parte sau doar altora”. 

Jurnalistul Basil Mureşan a vorbit şi el elevilor şi chiar le-a dat propriul exemplu de când el era adolescent şi băiat de cartier, cum se spune. Despre sociologul Luca Vincenti acesta a spus: „Luca m-a lăsat praf. Am vrut să facem un interviu acum vro lună și era o chestie de zece minute și am stat trei ore jumate pe ceas de vorbă și nu am mai fi plecat niciu unul. E un om cu care sincer o să mai beau trei sute de mii de cafele. Este un tip foarte mișto și este o reală bucurie să îl revăd aici.

După Basil a luat cuvântul Luca Vincenti care s-a plimbat printre elevi şi le-a vorbit ca un prieten: „Vreau să vă vorbesc despre viitorul vostru. Fiecare din voi are un prieten. Aveţi responsabilitate. O să aveţi alegerile voastre, viața este frumoasă, dar şi cu suferință, fiecare filozof vorbește de cât de grea este viața,  dar să nu uitaţi că lângă familia voastră care iubește vă va fi bine. Bandele vă transformă, vă arată mâna și când atenția voastră coboară vă trage de braț. Brațul se prezintă frumos, bandele de stradă vă înlocuiește familia doar aparent, se tranformă în frații voștri dar cu un scop şi anume să lucrați pentru ei. Vă supun la  probe,  vă testează. Vor să ştie ce povestiţi altora şi ce nu. Cât vorbiţi în casă. Bandele de stradă de acest nivel în România sigur nu există, dar și eu când am început cercetarea erau la un asemena nivel. Adică nivel stradal de copii, în vârstă  de 10, 12 ani, 14, dar după 15 ani după ce am început cercetarea, a devenit ceva foarte grav legat de mafioți. Vorbiți cu părinții voștri, cu familia, asta sunt valori adevărate. Astăzi am vorbit ca om, nu ca sociolog și mesajul pe care eu îl transmit este să fiți tot timpul în contact cu familia. Când există o problemă nimeni nu vă înţelege şi ajută mai bine ca ei”, a fost cuvântarea ţinută de Luca Vincenti, elevilor. Mai multe date despre activitatea autorului se pot obţine accesând pagina de Facebook. 

Polițista Claudia Iuga a captat atenția elevilor cu un discurs dinamic despre victime și despre infracțiunile minorilor. Aceasta a subliniat faptul că poliția este tot timpul alături de ei.  

Conferinţa s-a încheiat prin propunerea ca elevii să facă parte dintr-un club al tinerilor antreprenori. în cadrul acestuia tienrii se vor întâlni cu oameni de succes din diverse domenii de activitate. „Tinerii care au 18 ani vor beneficia gratuit de un curs de competenţe antreprenoriale. Curs care îi va ajuta să dezvolte propria afacere.  Este un club al tinerilor antreprenori pe lângă CCIA. Avem tot sprijinul domnului preşedinte Gheorghe Seculici în a iniţia şi dezvolta activităţi dedicate generaţiei tinere. Activităţi care să le dezvolte deprinderi antreprenoriale”, a declarat prof. Carmen Crişan, coordonatorul departamentului formare profesională  al CCIA Arad. 

 

 

Adauga comentariu