O familie din judeţul Arad cultivă pepeni şi lubeniţă de peste 50 de ani

O familie din localitatea Cuvin se ocupă cu plantarea şi comercializarea lubeniţei şi a pepenilor de peste 50 de ani. Este o afacere de familie transmisă din generaţie în generaţie. Deşi membrii familiei Dehelean au lucrat mereu, în timpul liber s-au ocupat de această mică afacere.

Pe aproximativ un hectar de pământ cultivă pepeni şi lubeniţă. O fac mai mult din pasiune şi pentru a duce tradiţia familiei mai departe. Lubeniţa şi pepenele erau comercializate prin localităţile vecine, însă în acest an au început să vândă şi online. De acest lucru se ocupă Alexandra şi Roxana, nepoatele celor care au început această afacere. La plantare şi recoltare lucrează însă întreaga familie ajutată de rudele apropiate.

„Începem din luna martie când se plantează seminţele, se face răsadul acasă, prin luna aprilie sau început de mai se plantează în câmp. Spre sfârşitul lunii iunie, începutul lui iulie sunt primele recolte. Anul acesta recoltarea a fost mai târzie din cauza ploilor. Preţul a rămas la fel ca anul trecut, doar că se vinde un pic mai târziu. Vânzarea este decalată acum cu o săptămână şi jumătate”, spune Roxana Dehelean. Preţul a rămas neschimbat faţă de anul trecut, adică lubeniţa se vinde cu 3 lei kilogramul şi pepenele cu 6 lei.

Familia Dehelean a cules primii pepeni pentru piaţă acum două zile. Au certificat de producător şi mereu vând doar marfă proaspătă.

„Noi le vindem proaspete, adică dacă azi le culegem, azi le vindem. De obicei dimineaţa le culegem şi mergem direct la piaţă”, a mai spus Roxana.

Astfel, întreaga familie, pe lângă serviciu, a păstrat  pasiunea şi tradiţia pentru cultivarea pepenilor.

Comenzi online cu livrare la domiciliu, inclusiv în municipiul Arad, se pot face pe pagina de Facebook Alexandra Maria Dehelean şi Roxana Dehelean.

Adauga comentariu