O familie de lebede de pe un lac din Arad, în atenţia autorităţilor. Masculul a dispărut inexplicabil!

Iubitori de natură şi de speciile de păsări şi animale din Arad sunt îngrijoraţi de soarta unei familii de lebede. De o lună masculul este de negăsit, iar pe lac au mai rămas mama şi cei şase pui. Suspiciunile merg către cei din zonă, care fac parte dintr-o comunitate mai săracă. Chiar înainte ca masculul să dispară copiii dădeau cu pietre în lac spre familia de lebede.

Sesizate de organizaţiile pentru protecţia animalelor, autorităţile locale s-au angajat să patruleze mai des prin zonă pentru a proteja lebăda rămasă şi cei şase pui. Sunt persoane care merg zilnic să le vadă. De exemplu, domnul Gheorghe are grija de lebede încă din 2017, când perechea şi-a făcut apariţia în zonă. An de an aici îşi creşteau puii iar bărbatul le fotografia zilnic şi avea grija să le aducă grăunţe. De o luna, masculul a disparut inexplicabil. Păsările sunt o încântare mai ales pentru pescarii care vin la baltă.

Lebăda este o specie protejată de lege. Aşa că atunci când a fost sesizată dispatiţia uneia dintre păsări, iubitorii de animale au fost puşi pe jar.

„Chiar dacă lacul Homoc unde se află familia de lebede nu se află în parcul Natural Lunca Mureşului considerăm că este datoria noastră să încercăm să le protejăm. În urma apelurilor telefonice şi a vizitelor am făcut o sesizare către Primăria Municipiului Arad şi Poliţia Municipiului pentru a ne sprijini în acţiunea noastră de protejare a lor”, a declarat Fulvius Moga,  director Lunca Mureşului.

Biologul Gabriel Herlo spune că lebedele sunt specii monogame, deci se împerechează pe viaţă. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu lebăda rămasă singură, după ce puii vor părăsi cuibul.

Reprezentanţii Poliţiei Arad declară că nu fost înregistrată până acum nicio sesizare privind furtul unei lebede, din arealul protejat al Parcului Lunca Mureşului.

„În urma protocolului încheiat la nivelul Poliției Municipiului Arad cu reprezentanții Parcului Natural Lunca Mureșului, polițiștii acordă sprijin la solicitarea reprezentanților parcului, prin desfășurarea de patrulări în zonele limitrofe ale acestui parc natural, zona Ceala și a Malului Mureșului, pentru prevenirea faptelor antisociale. De asemenea, la nivelul Poliției Municipiului Arad nu a fost înregistrată sesizare privind furtul unei lebede, din arealul protejat al Parcului Lunca Mureșului”, a declarat Adina Aconstantinesei, purtător de cuvânt al IPJ Arad.

Adauga comentariu