O curățenie de toamnă mult prea lungă?

Curățenia de toamnă ridică semene de întrebare în Arad. Oamenii se bucură că are loc, deoarece orașul are nevoie de astfel de servicii, însă perioada lungă a campaniei este suspectă. Aceasta se întinde până după alegeri, adică va dura până la începutul luni decembrie, în condițiile în care anul trecut perioada a fost 10 septembrie – 9 noiembrie, iar în urmă cu doi ani: 2-31 octombrie. Acum a început pe data de 14 octombrie și ține până în 6 decembrie.

„Ne miră că se întinde pe durata a trei luni calendaristice și ne duce gândul dacă nu cumva o fi exact campanie electorală pe bani de la buget. Acest lucru pare și mai credibil văzându-o mediatizată și pe paginile de facebook ale unor personalități locale «colorate» politic sau cu «îndemnuri mobilizatoare la profil» pentru a vota un anume candidat la prezidențiale. Un alt lucru care ne face să ne gândim la o acțiune superficială făcută nu neapărat pentru a curăța zonele insalubre din Arad ci cât mai ales pentru a bifa o acțiune este tocmai lipsa celui mai important operator de salubrizare al Aradului de la «Curățenia de toamnă»”, este mesajul unui arădean trimis pe adresa redacției.   

În comunicatul primit de la Primăria Arad am aflat că această acțiune se face de către: ”Gospodărirea Comunală Arad, Salubritate Deva, Compania de Apă Arad,  Asociația pentru Reciclare ROREC și de către compania Elba”. Lipseșete exact firma care are ponderea cea mai mare în curățenia Aradului și anume RETIM.

Ce lucrări se efectuează cu ocazaia ”Curățeniei de toamnă”?

Este vorba de: măturat străzi, spălat străzi - iar aici ca o paranteză operațiunea aceasta se execută conform normativelor de salubrizare dar și regulamentului serviciului de salubrizare în perioada în care temperaturile exterioare sunte de cel puțin 7 grade Celsius (Ordinul 82 ANRSC/2015 art 56 pct 3) însă având în vedere că în noiembrie  și decembrie zilele și diminețile sunt adesea geroase există șanse sporite să se creeze polei ceea ce duce practic la inutilitatea operațiunii și eventual la spectacol pe bani publici- se spală deasemenea platformele gospodărești.

Cine face această operațiune cât timp RETIMUL lipsește? Din comunicatele din anii anteriori la această activitate de spălat rețineam că pe lângă Spălatul propriu zis al platformelor se reparau containerele rupte sau deteriorate, se făcea curat în jurul acestor platforme de gunoi, se mai curățau gurile de scurgere ale apei pluviale din aceste platforme. Din lipsa acestor operațiuni înțelegem că acum  la platformele gospodărești e perfect curat iar operatorul nu mai trebuie să intervină pentru aceste operațiuni! Iată un lucru îmbucurător! Se mai execută Toaletări, recepări, tăieri arbori, lucrări de întreținere canalizare pluvială, înlocuire grătare, curățare guri de scurgere, înlocuit capace, cămine de vizitare din materiale compozite și din oțel, lucrări de reparații și întreținere iluminat public, corpuri de iluminat defecte, becuri arse și verficare funcționare iluminat public. Iată o gamă mare de lucrări edilitare care ar trebui făcute permanent în toată perioada anului nu doar la campanii și în campanii menite să dea impresia că se lucrează! Am putea adăuga o lucrare extrem de importantă care intră tocmai în atribuțiunile marelui absent motivat sau menajat RETIM. Această lucrare este colectarea deșeurilor voluminoase- obiecte de mobilier și alte categorii de deșeuri speciale din gospodării și a deșeurilor de echipamente electrice, electronice și electrocasinice ( cele din urmă fiind îndreptate  de către Primărie spre ROREC), care conform Caietului de Sarcini și studiului de fundamentare a proiectului  ”Sistem integrat de gestiune și management al deșeurilor” ar trebui făcute nu de două ba chiar de patru ori pe an gratuit pentru populație ceea ce de când avem acest proiect în Arad dar și în județ nu știm să se fi realizat”, se mai arată în mesajul trimis la redacție.

Nu știm care este scopul acestei acțiuni atâta vreme cât toate operațiunile din cadrul campaniei se efectuează sau ar trebui să se efectueze săptămânal în cartierele și pe străzile Aradului și avem certitudinea că se comandă și se și plătesc în fiecare lună. Să fie cumva doar spectacol electoral pe alți bani de la buget?

 

Adauga comentariu