Nu le-a „lovit” modernismul! Două bisericuţe de lemn, din comuna arădeană Petriş, îşi păstrează forma, picturile şi lemnul din care au fost construite

La mai bine de o sută de kilometri de municipiul Arad, în comuna Petriş, se găsesc două bisericuţe din lemn. Acestea au fost ridicate în urmă cu mai bine de 200 de ani, prin contribuţiile comunităţilor de aici.

Satele Corbeşti şi Roşia Nouă, ambele componente ale comunei Petriş, au asemenea lăcaşuri de cult construite din lemn.

Sunt biserici mici, în care cu greu 50 de oameni îşi pot găsi locul. Cum şi comunităţile care trăiesc aici nu sunt numeroase, cele două bisericuţe monument istoric par create pentru locuitorii celor două sate.

Fabius Iosif Trif este preot paroh la biserica din localitatea Corbeşti de aproximativ patru ani. Dacă îi asculţi relatarea despre istoricul acestui lăcaş de cult, ai impresia unei întoarceri în timp cu vreo 220 de ani.     

“Primele date certe despre acest sfânt lăcaş de cult sunt din anul 1743. Aici pe Valea Petrişului, românii fugiţi din Banat, din cauza prigoanei turceşti, au venit să se aşeze.

La 1743 existau şase familii, iar în 1746 din cauza vremurilor, numărul familiilor a scăzut la patru. Era puţină populaţie şi nu se putea vorbi de construirea unei biserici.  La 1755 episcopul Aradului, Sinesie Jivanovici, face un recensământ şi aflăm că la acea vreme în localitate se aflau 16 familii. Satul s-a mai populat, dar tot micuţ era pentru a ridica aici o biserică.

Între 1771 şi 1786 populaţia a sporit la 26 de familii şi automat credincioşii din sat şi-au pus problema construirii unei biserici. Au făcut o cerere către consiliul de la Arad dar aceasta s-a respins, pe motiv că e un număr  mic de locuitori.

Între 1781 şi 1783, deşi nu avea încă biserică, satul Corbeşti avea preot pe a cărui seamă s-a construit această bisericiă. A fost ridicată, iar după 1793 avea să se realizeze şi pictura interioară, cea pe care o vedeţi şi astăzi. S-a degradat odată cu trecerea timpului”, povesteşte Fabius Iosif Trif, protul paroh al bisericii din localitatea Corbeşti.

Acesta se scuză din pricina faptului că nu are mai multe date despre comunitatea de aici, şi spune că austro-ungarii au luat toate documentele cu ei atunci când s-au retras din zonă.

Biserica din Corbeşti are lungimea de 11,6 metri, lăţimea de 5,6 metri iar de la sol până în vârful turlei are 11,4 metri. Lemnul folosit la ridicarea acestei biserici este gorunul.

La doar câţiva kilometri distanţă, se află biserica din localitatea Roşia Nouă. Este tot din lemn şi a fost ridicată între 1810 şi 1811.

Primăriţa comunei Petriş, Irina Onescu, spune că la acea vreme oamenii erau aplecaţi asupra unor proiecte ale comunităţii locale. Acestă biserică din lemn a fost ridicată într-un an de zile, iar la construirea ei au contribuit localnicii.  

Cele două lăcaşuri de cult sunt printre puţinele biserici din lemn care mai există în judeţul Arad.

Depărtarea de municipiu şi totodată de modernismul care a pus stăpânire pe mai multe biserici ridicate de-a lungul timpului, au făcut ca bisericile din Corbeşti şi Roşia Nouă să se păstreze ca la început.

 Arădenii care au participat în acest sfârşit de săptămână la Circuitul Turistic şi Gastronomic organizat de Consiliul Judeţean Arad au avut posibilitatea de a admira aceste două lăcaşuri de cult.

Adauga comentariu