NEWS ALERT. Magistrații a 42 de instanțe cer Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa judecătorilor vizaţi de rapoartele devastatoare ale Inspecției Judiciare

Întâlnire de taină, la Hunedoara, între judecătorii a 42 de instanțe din țară și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La sfârșitul săptămânii trecute, timp de două zile, magistrații au fost în județul Hunedoara la „Întâlnirea profesională a reprezentanților tribunalelor”. Pe lângă discuțiile despre unele aspecte care țin de organizarea și funcționarea sistemului judiciar, judecătorii au adoptat o rezoluție prin care s-a solicitat CSM să apere independența magistraților vizați de rapoartele Inspecției Judiciare. De asemenea, ei au cerut „măsuri în vederea adoptării de acte normative primare şi secundare care să împiedice pe viitor utilizarea procedurilor penale în scopul încălcării independenţei judecătorilor”.

Totul vine în contextul în care, recent, în spațiul public a apărut un prim raport devastator al Inspecției Judiciare. Potrivit statisticilor din raportul publicat de luju.ro, la nivel naţional au fost urmăriti şi puşi sub filaj şi interceptare aproape 3000 procurori şi judecători. Mai exact, 2807 magistraţi, faţă de care s-au deschis 2902 de dosare, o bună parte dintre cauze constituindu-se ca urmare a sesizării din oficiu a procurorilor DNA, iar cealaltă ca urmare a denunţurilor formulate de diferite persoane. Raportul a fost întocmit pentru perioada 1 ianuarie 2014-30 iulie 2018.

Iată, mai jos, întreg comunicatul primit astăzi de la Tribunalul Hunedoara.

„În intervalul 23 – 24 mai 2018, Consiliul Superior al Magistraturii și Tribunalul Hunedoara au organizat la Hunedoara „Întâlnirea profesională a reprezentanţilor tribunalelor”. Întâlnirea, care a reunit 35 preşedinţi şi 18 vicepreşedinţi de tribunale, reprezentând un număr de 42 de instanţe de acest grad, s-a desfăşurat cu participarea: din partea Consiliului Superior al Magistraturii a doamnelelor judecător Lia Savonea, Gabriela Baltag, Evelina Mirela Oprina, a domnului judecător Mihai Andrei Bălan, precum şi reprezentantul societăţii civile, domnul Teodor Victor Alistar, din partea Inspecţiei Judiciare, domnul inspector şef Lucian Netejoru, iar din partea Curţii de Apel Alba Iulia, domnul judecător Liviu Gheorghe Odagiu, preşedintele Curţii şi domnul judecător Aurelian Gheorghe Mocan, vicepreşedintele Curţii.
Agenda evenimentului a cuprins, în principal, analiza şi dezbaterea unor aspecte importante pentru organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, precum:

  • normele de asigurare civilă profesională obligatorie a judecătorilor şi procurorilor
  • normele privind documentaţia şi cooperarea cu Casa Naţională de Pensii pentru transpunerea prevederilor legale
  • informatizarea în cadrul instanţelor, pentru îmbunătăţirea accesului la instanţă a justiţiabililor şi optimizării activităţii
  • infrastructura instanţelor

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a adoptat o Rezoluţie prin care s-a solicitat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii ca în cadrul dezbaterii celor două rapoarte ale Inspecţiei Judiciare privind respectarea dispoziţiilor legale în anchetele penale derulate împotriva magistraţilor, precum şi modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, încheiat în anul 2016, să apere independenţa judecătorilor vizaţi de rapoarte şi să ia măsuri în vederea adoptării de acte normative primare şi secundare care să împiedice pe viitor utilizarea procedurilor penale în scopul încălcării independenţei judecătorilor”.

Adauga comentariu