A murit un cunoscut profesor universitar. Acesta s-a născut la Sântana şi s-a remarcat prin activitatea de cercetare

Doliu în academia românească. Decesul conferențiarului universitar doctor Corneliu Anghel este anunţat de către colegul lui (Marius Boldea) pe pagina de Facebook. Corneliu Anghel s-a născut la Arad, dar a profesat în alte judeţe ale ţării.

„Distinsă personalitate a învățământului agronomic românesc, conf. univ. dr. Corneliu Anghel s-a născut la data de 7 ianuarie 1935 în satul Comlăuș, aparținător de orașul Sântana, județul Arad.

A ales să studieze la Liceul Pedagogic din Arad, lucru care a fost primul pas spre o întreagă viață dedicată cu generozitate educației. A urmat cursurile Facultății de Matematică – Fizică din cadrul Universității de Vest din Timișoara, la finalizarea cărora și-a început cariera în învățământ la Școala din Aleșd. Pregătirea temeinică și dedicarea tânărului profesor l-au propulsat în cele mai importante funcții din învățământul preuniversitar încă de la început: director la școala la care preda și, la numai 23 de ani, inspector în cadrul Inspectoratului Județean Bihor.

Angajat pe post de asistent la Institutul Agronomic Timișoara în anul 1961, susține doctoratul în 1972, urcând toate treptele didactice până la aceea de conferențiar. Între anii 1975 și 2003 conf. dr. Corneliu Anghel a condus disciplina de matematică, fiind recunoscut pentru simțul dreptății, onoarei și cinstei cu care își desfășura activitatea, devenind mentor și model atât pentru studenții care au avut șansa să îi audieze cursurile, cât și pentru colegii săi, care îi apreciau buna pregătire dar și calitățile umane, între care umorul era la loc de cinste.

 În activitatea didactică şi de cercetare, s-a preocupat de adaptarea disciplinei la specificul activităţilor din agricultură, horticultură și zootehnie, elaborând numeroase cursuri, culegeri de probleme şi lucrări ştiinţifice. Din categoria celor din urmă se remarcă cele publicate în prestigioase reviste din străinătate (Elveția, Lituania, Statele Unite ale Americii, Franța, Coreea de Sud).  Evidenţiem în special preocupările în domeniul statisticii matematice cu aplicaţii în biologie, agricultură, horticultură, zootehnie şi ingineria mediului.

Implicarea în procesul educațional s-a manifestat și prin înființarea laboratoarelor de Fizică și Matematică din cadrul USAMVBT, de care au beneficiat nenumărate generații de studenți de atunci încoace. Chiar și după ieșirea la pensie, Domnia Sa și-a continuat munca ferventă, publicând valoroase lucrări științifice și împărtășind din bogata experiență colegilor mai tineri și studenților.

Recunoașterea meritelor conf. dr. Corneliu Anghel pentru întreaga activitate s-a concretizat în înființarea, la data de 14.11.2014, a cercului științific studențesc de Matematică, biostatistică și informatică aplicată care îi poartă numele.

Pentru toate cele de mai sus și pentru multe altele, de azi, prin plecarea conf. univ. dr. Corneliu Anghel, lumea e mult mai săracă.

Drum bun în lumină, Domnule Profesor!”, este mesajul postat de Marius Boldea pe Facebook.

Înmormântarea va avea loc joi, la ora 14:00, la cimitirul Eroilor din Timişoara.

Adauga comentariu