Mircea Santău, afaceristul care a deţinut primul butic din Arad şi păstra banii în cutii de pantofi. De la San Boutique la Micul San – afacerea pe care vrea să o lase fiului său

Mircea Santău este cunoscut arădenilor de la târgurile organizate în municipiu şi în diferite zone ale judeţului. Unii îşi mai aduc aminte de anii de după Revoluţie şi de primul butic care a funcţionat în Arad. Era deţinut de Mircea, iar afacerile de atunci îi mergeau strună. Înainte de 1989, acesta a lucrat ca tehnician la Serviciul Desfacere din cadrul CPL Arad.

După Revoluţie a decis să îşi schimbe radical viaţa şi a pus pe picioare o afacere despre care mai auzi şi astăzi, la aproape trei decenii: San Boutique. Magazinul era situat în zona Podgoria şi aduna zilnic mii de clienţi. “Am văzut o oportunitate în a face bani ducând marfă în Ungaria. Era o practică atunci, iar eu am mizat pe faptul că avem produse bune ce se pot vinde cu uşurinţă în ţara vecină. Duceam scaune din lemn, prosoape, feţe de masă, produse pe care le vindeam în pieţele din Ungaria. Câştigam bani buni şi am decis să îmi deschid un magazin din care oamenii să poată cumpăra ceea ce nu se găsea în prăvăliile de la noi. O parte a profitului o foloseam pentru a cumpăra produse pentru butic, iar o alta pentru a lua marfă pentru Ungaria. După un timp am reuşit să adun destulă marfă pentru a-mi deschide magazinul. Aveam diverse produse, de la alimente, ceasuri, electronice până la bijuterii. În doar două zile am reuşit să vând toată marfa din stoc. Uneori erau şi 150 de oameni la coadă, era o adevărată nebunie care m-a uimit în primă fază”, povesteşte Mircea Santău despre începuturile lui în domeniul privat.

La acea vreme, magazinul deţinut de afaceristul arădean era singurul care oferea asemenea produse, astfel că aglomeraţia de la uşă este explicabilă. Afacerea mergea atât de bine, încât banii făcuţi din vânzările făcute în primele zile erau suficienţi pentru achiziţionarea a două apartamente în municipiul Arad. “Ţineam banii în cutii de pantofi nu mai ştiam ce să fac cu ei. Îmi aduc aminte că am încasat, în primele zile, o sumă cu care  puteam să îmi cumpăr două apartamente. Nu am făcut acest lucru, ci am continuat să investesc. Îmi pare rău că nu am investit în segmentul imobiliarelor”, mai spune Mircea Santău.

A pus pe picioare Micul San

De câţiva ani, Mircea Santău a înfiinţat Micul San o societate prin care derulează afacerile din domeniul alimentar. Salamurile, cârnaţii, şunca afumată, brânzeturile, pita de Pecica dar şi multe alte specialităţi reprezintă atracţia oricărui târg la care arădeanul este prezent. A pus bazele unui magazin în care renumitele produse pot fi cumpărate. Se găşeşte pe strada Lucian Blaga, la numărul 13. E deschis de luni până vineri de la 12,00 la 17,00 iar cei interesați de comenzi speciale îl pot suna zilnic de la ora 10,00 la numărul 0743.787.308 

Mircea Santău are un băiat, Sorin, care a împlinit 17 ani şi își dorește să-i lase afacerea drept moștenire. „Clădesc această afacere pentru el. De aceea am şi numit-o Micul San. E un copil deosebit, învaţă extraordinar de bine şi, cel mai important, fără să facă meditaţii. În urmă cu vreo 3-4 ani am avut o discuţie cu el şi i-am spus: ori dau bani pe meditaţii ori îţi cumpăr de fiecare dată ultimul telefon apărut pe piaţă. I-am cumpărat şi maşină, la 16 ani, pe care o conduce legal. Cu sigurantă, pentru sufletul lui şi pentru amintirea noastră  va prelua această afacere, dar nu va lucra în ea. Va avea angajaţi, el are alte înclinaţii: istoria, politica”,completează afaceristul arădean.

Adauga comentariu