Milionarii arădeni „zgârie-brânză” nu ar băga mâna în buzunare pentru proiectele comunității! La „gârla” de bani produsă, ar putea face mai mult sau măcar ceva!

Mulți dintre afaceriștii arădeni de succes preferă să se dea la fund atunci când vine vorba de a face o faptă bună. Unii dintre ei, puțini la număr nu rămân indiferenți la nevoile comunității, însă cei mai mulți stau pe margine. Sunt oameni de afaceri arădeni, care au trăit sau trăiesc în orașul sau județul nostru, care știu ce înseamnă valorile acestui oraș. Se apleacă prea puțin sau deloc atunci când vine vorba să bage mâna în buzunarele doldora de bani.

Preferă să își țină zilele de naștere cu berbeci sau viței la proțap, cu trufe și fel de fel de mâncăruri exotice. E dreptul lor, fac chefurile pe banii produși de ei.

Îi vezi rar sau foarte rar semn că muncesc mult, iar în timpul liber preferă liniștea unor localuri selecte, chiar dacă Aradul are prea puține, sau liniștea din piscina unei vile situată la marginea orașului.

Comunitatea locală are anumite nevoi, sunt lipsuri serioase în domenii precum educația, sistemul de sănătate, sport, etc. Oamenii de afaceri arădeni sunt zgârciți atunci când vine vorba de a ajuta un proiect util întregii comunități.

De ani de zile, Anamaria Popa (Nyeki) este implicată, alături de ONG pe care-l conduce într-o campanie de modernizare a unor secții ale Spitalului Județean Arad. Zeci de mii de arădeni au donat, au fost și sunt în continuare alături de acest proiect, însă unii dintre barosanii zilei stau pitiți prin birourile luxoase. Nu ar scoate portofelul pentru a pune umărul la o campanile care e dedicată tuturor.

De ani buni de zile, suporterii UTA-ei și nu numai ei se tot întreabă de ce oamenii cu bani din Arad nu vin să investească la UTA. Sigur, discuția e puțin mai complex, însă chestiunea de fond rămâne. E echipa fanion a orașului, care a cucerit campionate și cupe, iar acum și se zbate în anonimatul ligii secunde.

Maternul ar avea nevoie de investiții serioase sau chiar de un imobil nou în care să funcționeze, însă tot ce a primit de la mediul privat e dat de câteva scaune și plapume. Puțin, mult prea puțin!

Unii dintrea afaceriștii zgârciți preferă să își facă diferite campanii publicitare, în special pe rețelele sociale, postări la care adună între trei și șapte aprecieri, asta în decursul a trei săptămâni. Mihăiță Verbiță este afaceristul care își dă singur like la postări.

În ultima perioadă, Ziar de Arad v-a prezentat diferite topuri cu profiturile colosale ale unor firme arădene. Ați putut găsi aici societăți deținute de arădeni cu profituri colosale, de milioane de euro anual, cu cifre de afaceri amețitoare. Dacă o mică parte din ceea ce acești oameni câștigă s-ar reîntoarce către arădeni, către proiecte care să ajute întreaga comunitate, ar fi bine, foarte bine.

Știți bine că unii dintre afaceriștii puternici ai Aradului au băgat bani în campanile electorale ale unor politicieni. Nu au fost bani puțini și uneori au finanțat mai mulți candidați înscriși în aceeași cursă. Probabil au vrut să-și asigure liniștea sau au dorit să investească în viitoare combinații oneroase. E treaba lor, însă dacă s-ar apleca puțin și asupra unor proiecte comunitare, în care doar să bage bani fără să aștepte vreu profit, am fi câștigați.

Printre firmele care nu s-au remarcat, dar ar putea-o face pe viitor în diferite proiecte comunitare se numără: Schunn International SRL, Verbita SRL, Astra Vagoane Călători, PAB Romania, Imotrust, Tehnodomus, Agrirom, Leonim, Filip Spedition.

Ce profituri au înregistrat afaceriștii arădeni

Valer Blidar, afaceristul care deține Astra Vagoane Călători a înregistrat, în cursul anului 2018, un profit de 3.032. 301 lei doar din societatea respectivă. Este omul care pe lângă fabrica de vagoane călători deține Banca Feroviară și compania de transport feroviar Astra Trans Carpatic.

Alexandru Bercea este un alt afacerist puternic al Aradului. Conform Forbes, în urmă cu câțiva ani averea familiei era de aproximativ 100 de milioane de euro. Alexandru Bercea este o persoană cu puține apariții în presă, este omul care își trăiește viața pe Coasta de Azur, loc în care își cheltuie banii făcuți în Arad. Deține afaceri serioase în domeniul imobiliarelor.

Sandu Ion, deținătorul Pab România, a înregistrat anul trecut un profit de 9.167.552 de lei, adică aproximativ două milioane de euro. E proaspăt bunic așa, că aplecarea spre anumite acte de caritate în viitorul apropiat nu este exclusă. Mai jos puteți vedea cifrele de afaceri și profitul făcut în ultimii ani de societetea lui Sandu Ion.

Patronii Tehnodomus, o societatea abonată serios la banul public, Gheorghe Maxinan şi Virgil Sorin Henț au avut bani de dat șpăgi, asta susțin procurorii, pentru a obține diferite contracte, însă nu au deschis pușculița pentru acte de caritate. În anii 2017 și 2018, firma Tehnodomus a obținut profituri de peste un milion de lei. Mai jos puteți observa profiturile făcute de patronii companiei.

Ne-am limitat în acest material doar la societățile conduse de afaceriști arădeni. Sunt însă și multinaționale care produc căruțe de bani de pe spatele arădenilor. Takata, Leoni, Webasto și Delphi sunt doar câteva dintre ele. Sunt fericite atunci când scot munți de bani din Arad, însă nu ar întoarce ceva din ceea ce au câștigat către comunitatea locală.

Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

Bogdan

04.07.2019 12:30

Nu e de judecat. Fiecare face cat poate si cata educatie a primit de la viata. In rest e can-can.Iesiti la pedalat, lasati fotbalul pe campie. Nu eu o zic, o zic baietii astia isteti foc : https://www.youtube.com/watch?v=b8I-7Wk_VbcHai aradeni nu dormiti pe voi, ajutati comunitatea! 

Adauga comentariu