Mihai Eminescu și Ioan Popovici Desseanu au fost omagiați la Arad

Mihai  Eminescu și Ioan Popovici Desseanu au fost omagiați la Arad de către elevii Școlii Profesionale Astra Arad coordonați de  profesorul Cristian Stoica.

,,Dacă poporul român ar dispărea de pe fața pământului şi ar rămâne o singură carte scrisă de Mihai Eminescu, lumea va şti cine au fost românii”, afirma Mircea Eliade.

Eminescu la Arad

Eminescu a fost la Arad în 1868, cu trupa lui Pascaly și a fost găzduit timp de o lună în casa avocatului filantrop Ioan Popovici-Desseanu.

Avocat arădean care avea ușa deschisă chiar și pentru cel mai necăjit român, care avea nevoie de un sfat sau ajutor bănesc. Se spună că Desseanu l-a îmbrăcat pe oaspetele său, Mihai Eminescu, din tălpi până în creștet.

Cert este că în casa lui Desseanu, poetul național l-a întâlnit pentru prima dată pe Iosif Vulcan, cel care îi va schimba numele din Eminovici în Eminescu.

O placă a fost așezată în 1997 pe casa lui Desseanu în care erau trecute informații despre ilustrul avocat și despe cel mai de seamă poet al românilor, Mihai Eminescu, care a fost oaspetele lui Desseanu. Placa astăzi nu mai este, ea a dispărut în urmă cu mulți ani și o nedreaptă uitare pare că s-a așternut peste importanța veniri lui Eminescu la Arad.

„Pentru că îl prețuim pe Eminescu și pe Ioan Popovici Dessanu i-am omagiat la Arad. La mormântul lui Desseanu din cimitirul Eternitatea a fost oficiată suljba parastasului pentru Mihai Eminesci și toți cei adormiți din familia lui Desseanu care își dorm somnul de veci în cimitirul Eternitatea.

 Slujba a fost oficiată de părintele Petru Ursulescu parohul bisericii Micalca Nouă- Pasaj. La finalul slujbei a fost depusă pe mormântul lui Desseanu o frumoasă jerbă cu tricolor în amintirea acestor mari bărbați ai neamului”, a declarat profesorul Cristian Stoica.

Adauga comentariu