Medicul Carmen Avram: „Depresia poate apărea la orice vârstă. Există câteva simptome la care ar trebui să fim atenți”

Tot mai multe persoane suferă de depresie, însă doar o parte dintre ele ajung la un specialist. În județul Arad doar anul trecut au fost înregistrați 863 de pacienți cu această afecțiune.

Vorbim doar de pacienții care au mers la un specialist și cărora li s-a pus diagnosticul de depresie, în realitate numărul lor este mult mai mare. Din păcate nu doar adulții suferă de acestă afecțiune, ci și copiii mai ales cei care petrec mult timp departe de familie.

Depresia poate apărea la orice vârstă. Există câteva simptome la care ar trebui să fim atenți. În primul rând tristețea, apoi pierderea interesului și a plăcerii a ceea ce înainte persoana respectivă efectua. Pe lângă aceste simptome principale urmează scăderea poftei de mâncare și scăderea în greutate fără ca această persoană să țină un regim de slăbire. Apoi apare insomnia sau dimpotrivă creșterea nevoii de somn, agitația, senzația de oboseală sau lipsa de energie, dificultatea în a se concentra în gândire și a luat decizii și nu în ultimul rând gânduri legate de moarte sau sinucidere”, a declarat Carmen Avram, medic specialist în Departmanetul Promovare a Sănătății.

Direcţia de Sănătate Publică a județului Arad, marchează la data de 1 octombrie 2019, Ziua Europeană Anti-Depresie şi organizează Campania cu sloganul: „Împreună împotriva depresiei!”

„Scopul este acela de a conțientiza populația în general dar în mod special gravidele și lăuzele asupra recunoașterii semnelor și simptomelor care pot apărea în depresia post natală” a mai delcarat medicul.

Depresia reprezintă o problemă de sănătate publică prevalentă în multe din statele membre ale UE, afectând peste 50 de milioane de europeni, iar în România, peste 5% din populaţie suferă de depresie, conform OMS.

Depresia este o boală care se tratează, de aceea este esenţial ca întreaga populaţie să conştientizeze importanța recunoașterii timpurii a semnelor și simptomelor depresiei, știut fiind faptul că o mulțime de cazuri rămân nediagnosticate, fie ca urmare a nerecunoașterii simptomatologiei depresiei, fie din cauza stigmatului pe care îl poartă orice tulburare psihică.

 

FOTO: www.terapiastrategica.ro

Adauga comentariu