Medicul care pensiona în mod ilegal agenți de la Penitenciarul Arad a fost condamnat cu suspendare

Medicul Eugen Poșiar, acuzat de procurori că pensiona, contra unor sume de bani, și agenți ai Penitenciarului Arad, a fost caondamnat la închisoare cu suspendare. Trei ani, atât a primit medicul ce a fost angajat al Spitalului Militar Timișoara.

„Condamnă pe inculpatul Poşiar Eugen la o pedeapsă de doi ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, comisă în perioada 26.09.2018-10.10.2018. Condamnă pe inculpatul Poşiar Eugen la o pedeapsă de doi ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, comisă în perioada 11.10.2018-15.10.2018. Condamnă pe inculpatul PE la o pedeapsă de şase luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, forma continuată, comisă în perioada 26.09.2018-10.10.2018. Achită pe inculpatul Poşiar Eugen pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, comisă în perioada 11.10.2018-15.10.2018. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului, aplică pedeapsa cea mai grea, aceea de doi ani închisoare, la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatului să i se aplice pedeapsa rezultantă de trei ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de trei ani”, se arată în sentința Tribunalului Timiș.

Alături de medicul Poșiar, a mai fost condamnată o asistentă. Acesta a primit patru luni cu suspendare. Potrivit procurorilor DNA, care au documentat activitatea infracţională a medicului Poşiar şi a asistentei lui, Elena Iliuţă, pe baza actelor medicale emise de cei doi, zeci de angajaţi ai Penitenciarului Arad au fost pensionaţi pe caz de boală, fără a avea acest drept. „Începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală (pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial). Concret, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Poşiar Eugen Silviu, care: în situaţia în care nu identifica afecţiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfăşurarea activităţii profesionale a solicitanţilor, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecţiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecţiuni grave); acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile; întocmea actele necesare programării în faţa comisiei de specialitate. Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziţie, membrii comisiei declarau persoanele respective <apt limitat>, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie. În modalitatea expusă, până în prezent, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condiţiilor legale sau au iniţiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani. În acelaşi context, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Poşiar Eugen Silviu, în calitatea menţionată mai sus, a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro şi 2.000 lei”, spuneau procurorii.

Decizia instanței nu este definitivă, ea poate fi atacată.

Sursa foto: pressalert.ro

Adauga comentariu