Martirul arădean Gheorghe Ionescu, comemorat la “Eternitatea”. A fost împușcat la marginea gropii săpată de el însuși

Martirul arădean Gheorghe Ionescu a fost comemorat la cimitirul “Eternitatea”. A murit legat la ochi, împușcat pe marginea gropii săpată de el însuși strigând ,, Trăiască România Mare!″.  O placă din marmură neagră pe care este trecut un text semnat de poetul Octavian Goga amintește de martirul său pentru România reîntregită. Se află în cimitirul Eternitatea din Arad aproape de mormintele corifeilor arădeni ai Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ioan Suciu și Ștefan Cicio-Pop.

Născut în anul 1852 la Semlac, tatăl său fiind preot, martirul Gheorghe Ionescu a fost notar la Vârfurile. Evenimentele tumultoase de la sfârșitul anului 1918 îl determină pe notar să plece din Vârfurile la una dintre fiicele sale. La sfârșitul lunii aprilie 1919 pe drumul de întoarcere spre casă este prins, dincolo de granițele României Mari, fiind considerat spion al României. Simulacrul de proces durează doar patru ore. Este condamnat la moarte și împușcat pe marginea gropii săpată de el însuși.

În septembrie 1919, Gheorghe Ionescu, este adus de peste graniță și reînhumat la Arad  în cimitirul Eternitatea.

Familia Ionescu

Soțul uneia dintre fiice, Lucreția, a fost director adjunct al Bibliotecii Naționale din Budapesta, acesta ajungând mai apoi director al Bibliotecii Universitare din Cluj. De cealaltă fiică, Melania, se îndrăgostește Franz Ferdinand, moștenitorul coroanei habsburgice. Din păcate aceasta se stinge la o vârstă fragedă, fiind răpusă de meningită. Povestea de dragoste a lor este subiectul unui roman scris de Ion Rusu Abrudeanu:,,Îndrăgostirea unui habsburg de o frumoasă româncă din Ardeal″.

Numeroasa familie a lui Gheorghe Ionescu se mai înrudește și cu episcopul Roman Ciorogariu.

După 100 de ani

Având în vedere împlinirea a 100 de ani de la moartea martirică a lui Gheorghe Ionescu profesorul Cristian Stoica şi elevii săi i-au evocat personalitatea și i-au readus la lumină sacrificiul.

 Alături de numeroasa asistență a fost prezent, cu binecuvântarea Î P.S. Timotei Arhiepiscopul Aradului, părintele arhimandrit Teofan Mada, vicar eparhial,  care a oficiat la cimitir în fața mormântului eroului Gheorghe Ionescu slujba de parastas.

,,Reîntoarcerea în timp a fost posibilă cu ajutorul uniformelor militare primite de la tinerii pasionați de istoria Aradului din cadrul asociației IR 33 Cetatea Aradului. Îi mulțumim pe această cale tânărului Faur Bogdan. Uniformele militate au fost reconstituite după cele purtate de soldații arădeni în timpul Primului Război Mondial”, spune Cristian Stoica, profesor al Școlii Profesionale “ASTRA”.

Adauga comentariu