Mai mulţi primari şi fermieri din Arad se revoltă. Nu vor exploatarea gazelor de şist

Mai multi primari arădeni au făcut astăzi un protest pentru a atrage atenţia asupra pericolului exploatarii gazelor de şist în zonă. Aceştia se tem că o firma maghiară, care a cumpărat mai multe hectare de pământ ar dori să extragă gaze prin metode neconvenţionale. Asta ar duce, sustin aleşii locali, la o poluare masivă a solului. Pe de altă parte reprezentanţii firmei acuzate spun că nu intenţionează să exploateze în zonă gaze prin metode neconvenţionale. Scandalul a început în urmă cu şase ani când o firmă din Ungaria a venit in judeţul Arad să ceară mai multor proprietari de teren din zona de graniţă să le permită să facă prospecţiuni pe parcelele lor. Localnicii şi autorităţile au înfiinţat Asociaţia pentru salvarea Câmpiei de Vest şi au dat în judecată investitorul maghiar pentru a pune capat acţiunii de prospecţie.

Procesele au dat câştig de cauza localnicilor. Aceştia au aflat însă că firma maghiară a cumpărat 9 hectare de teren în Curtici şi Dorobanţ prin interpuşi. După cumpărarea terenurilor reprezentanţii firmei au cerut primarilor din zonă să le permită să intre cu utilaje pe străzi. Acum autorităţile locale se tem că substanţele ce ar putea fi folosite la  extargerea gazelor de şist ar contamina pânza freatică.

Reprezentantii firmai maghiare susţin în continuare că nu au intenţionat niciodată să extragă gaze de şist în judeţul Arad.

„Panfora Oil & Gas nu cauta gaze de şist. Nu a avut niciodata intenţia de a căuta gaze de şist şi nu are niciun plan de a căuta gaze de sist în nicio localitate din judeţul Arad. Dincolo de faptul că perimetrul EX6 Arad nici măcar nu are potenţial de şist, aşa cum arată toate datele disponibile, Panfora Oil & Gas a semnat un accord cu Agenţia Naţonală pentru Resurse Minerale ale cărui prevederi legale NU includ nicio activitate legată de gaze de sist. ANRM a confirmat public acest lucru şi o poate face din nou oricand.

În cadrul operaţiunilor de explorare pentru identificarea resurselor de gaze convenţionale existente, Panfora Oil & Gas a achiziţionat câteva suprafeţe de pământ în zonă pentru a realiza forajele necesare. Achiziţionarea s-a facut prin intermediar pentru că Panfora nu are experienţa şi expertiza necesară acestor operaţiuni de cumpărare de terenuri, dar propietarul final este cunoscut, nu ne-am ascuns niciodată. Am achiziţionat aceste loturi tocmai pentru a nu perturba activitatea fermierilor din zonă şi a putea realiza operaţiunile de explorare fără a avea niciun impact asupra culturilor agricole existente.

Pentru a înlătura orice dubiu asupra intenţiilor, Panfora a propus tuturor comunităţilor locale semnarea unor acorduri legale prin care se angajeează să nu exploreze si/sau exploateze vreodată gaze de şist în regiune”, spun reprezentanţii firmei acuzate.

Cu toate acestea, protestatarii susţint că nu cred în declaraţiile făcute şi vor continua protestele până când vor avea siguranţa că vor pune capăt pericolului exploatarii gazelor de şist în zonă.

 

Adauga comentariu