Mai mulți arădeni au fost mușcați de căpușe. Cum le evităm și ce trebuie să facem pentru a nu contacta boala Lyme

Temperaturile ridicate din ultimele săptămâni au făcut ca numărul căpușelor să crească. Dacă primele cazuri ar fi trebuit să apară în luna mai, iată că în prima jumătate a lunii aprilie au ajuns primii pacvienți la Spitalul Județean Arad.

Au fost opt cazuri și vorbim doar despre arădenii care au apelat la Unitatea de Primiri Urgențe.

Riscul de a fi mușcat de căpușe este mai mare atunci când practicaţi activităţi în aer liber, cum ar fi camparea în natură, drumeţii, ciclism,alpinism, pescuit sau vânătoare.

Simptomele bolilor transmise de căpușe sunt asemănătoare celor de gripă, de exemplu, febră, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, ameţeli, dar pot apărea şi dureri abdominale, vărsături,sângerări şi eruptii cutanate.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad spun că trebuie să aplicăm mai multe măsuri preventive. Printre acestea se numără: folosirea unui produs insectifug, acoperirea braţelor şi picioarelor, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, ghete, folosirea hainelor şi păturilor pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta uşor căpuşele.

În cazul în care nu reușiți îndepătarea ei, sau dacă ulterior apar simptome ale bolii Lyme, cel mai bun ajutor este cel al medicilor.

„Îndepărtarea imediată şi corectă a căpuşelor- riscul de infecţie este mai mic atunci când căpuşa este detectată şi îndepărtată imediat: controlaţi tot corpul, acordând atenţie specială zonei axilare,inghinale,picioarelor,zonei ombilicale,gâtului şi capului. La copii, căpuşele sunt adesea detectate pe cap, la rădăcina firului de păr. De obicei, muşcătura are aspectul unei mici umflături închise la culoare cu coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat. Este important să se înlăture căpuşa în întregime, fără a rupe partea posterioară a corpului, pentru a nu-i lăsa capul înfipt în rană. Căpuşa trebuie îndepărtată cu o pensetă fixată cât mai aproape de piele, trăgând cu atenţie şi dintr-o singură mişcare, fără a o smulge sau răsuci. Nu stiviţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau vreo substanţă pe ea, deorece acest lucru ar putea determina vărsarea conţinutului stomacalal căpuşei în rană şi implicit, transmiterea bacteriilor sau a virusului. Ţinând-o în pensetă, înfăşuraţi căpuşa în hârtie igienică şi aruncaţi-o la toaletă.Apoi spălaţi rana cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi o soluţie antiseptică pe zona afectată. Dacă leziunea  nu începe să se vindece după câteva zile, trebuie să consultaţi un medic, întrucât aceasta ar putea indica o infecţie(rar)”, spune Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

Adauga comentariu