Localnicii dintr-o comună arădeană își pot face singuri ulei de nucă și de dovleac. Presa folosită datează din 1969

O presă tradițională de ulei care datează din anul 1969 a fost pusă în funcție în urmă cu câțiva ani și montată în casa unui localnic din Petriș. Acolo oamenii din zonă merg cu nuca și dovleacul și li se face în mod gratuit ulei. 

„Presa a fost recuperată în anul 2000 dintr-o gospodărie din Roșia și montată la mine, la Obârșia. Facem ulei de nucă și dovleac. Pentru cei din comună nu costă nimic. Presarea se face manual, doar că este nevoie de patru bărbați să facă acest lucru”, a declarat Aurel Tripa cel în curtea căruia a fost montată presa. Aceasta a fost arătată și turiștilor care au participat la Circuitul Gastronomic Arădean. Circuit la care ghid a fost chiar primarul comunei Irina Onescu. 

Păstrarea uleiului din miez de nucă este important să se realizeze într-un spatiu intunecat și rece, deoarece razele soarelui scad din proprietățile substanței.

Uleiul din miez de nucă presat la rece este considerat mai bun decât cel din măsline, datorita catitatii mult mai mari de acizi Omega 3 și 6, cât și a vitaminelor B1, B2, si B3, vitamina E și niacina. Mai mult decât atât, uleiul de nucă este recomandat persoanelor cu afecțiuni cardiace, ale sistemul nervos, imunitar și reproducator. 
De asemenea, localnicii îl folosesc în compoziția salatelor sau a preparatelor care conțin paste pentru a le oferi un gust deosebit.

Uleiul de dovleac

Uleiul de dovleac conține carotinoide, flavonoide, acizi grași mononesaturași, acizi grasi polinesaturați, Omega 9, Omega 3, Omega 6, vitaminele A, D, E, F, K, complexul vitaminic B, fosfor, siliciu, calciu, potasiu, fier, magneziu, zaharuri, proteine.

Uleiul de dovleac se absoarbe integral în organism, într-un interval de timp foarte scurt, și are efecte benefice în general în aproape toate afecțiunile gastrice. Acționează în creșterea tonusului muscular, dar și asupra terminațiilor nervoase. Are proprietati antiinflamatoare, reduce umflăturile articulațiilor și atenuază durerile. Este recunoscut pentru efectul sau antihelmintic, fiind eficient în eliminarea paraziților intestinali și de asemenea ajută în prevenția sau ameliorarea alergiilor, contribuie la un somn odihnitor; Are proprietăți antioxidante, protejează celulele împotriva acțiunii radicalilor liberi si contribuie la pastrarea sanatatii sistemul imunitar al organismul;

Are rol în producerea de insulină (deci reglează nivelul zahărului din sânge), creșterea potentei masculine și reglarea menstruației. Regleaza colesterolul și stimulează activitatea rinichilor și tractul digestive.
De asemenea, este un hidratant deosebit pentru piele și previne vergeturile. Este recomandat în timpul sarcinii, pentru a reduce posibilitatea apariției vergeturilor, dând elasticitate pielii.

Totodata are efecte minunate la nivelul scalpului – combate seboreea și ajuta la stoparea caderii parului, dar și la regenerarea lui.

O sticluță de ulei de ulei de nucă de 250 de mililitri se vinde cu prețul de 15 lei. 

Adauga comentariu