Lidia Leahu, tânăra țintuită într-un scaun cu rotile: „noi avem aceleași trăiri, sentimente, dorințe, doar că ne deplasăm diferit”

Lidia Leahu este tânăra din Arad din scaun cu rotile care uimește ori de câte ori este implicată într-o acțiune. Lidia are 33 de ani și are un master în Buget Public, Piețe Financiare şi Bănci și mai multe pasiuni, cum ar fi  pictură, poezie, modelling. Face toate aceste lururi din scaun cu rotile.

Lidia Leahu era un copil normal, până în preajma vârstei de 14 ani, atunci când boala a debutat și a evoluat agresiv, iar viața ei s-a schimbat total. Trebuia să meargă împreună cu mama sa să facă cumpărăturile pentru clasa a VIII-a, când boala a dat primul atac. Atunci s-a confirmat diagnosticul – Distrofie musculară progresivă”.

Ultima perioada, spune Lidia, a fost una plina de evenimente. Ea a reușit să ducă un proiect de la stadiul de vis, la realitate.

„Împreună cu alți opt «actori» am jucat pentru prima data câteva piese de teatru în scaune rulante, spectacolul numindu-se «Viața așa cum e ea», fiind primul proiect artistic al asociației «Abilidy». Spectatorii noștri au fost arădenii care au poposit pe strada pietonală 1 Decembrie”, spune Lidia.

Distribuția: Alina Fabri, Adina-Diana Pop, Loneta Puscas, Anastasia Maria Solomie, Paula Redes, Jozsef Frederik Jekel, Marcel Ionescu, Vlad Hanes și Lidia Leahu, iar conceptul îi aparține Alinei Fabri.

„Am trăit emoția îndrăgostiilor, care au hotărât să-și lege destinele pentru totdeauna, am trecut prin misterul ascuns în spatele unor măști de bal mascat și ne-am bucurat de puterea unei echipe de baschet care luptă pentru ei, luptă pentru familie și care lupta pentru Arad. Pe parcursul spectacolului ne-au încaântat cu vocile lor două fete minunate, Anastasia Maria Solomie și Paula Redes, iar la sfârșit am înmânat diplome câtorva persoane speciale din Arad”, mai adaugă tânăra.

Acestă experineță se va repeat marți, 22 octombrie, de la ora 17, la Filarmonica de Stat Arad.

„În fapt, veți constata că noi avem aceleași trăiri, aceleași sentimente, aceleași dorințe, doar că ne deplasăm diferit față de modul în care o faceți dumneavoastră.

Colegii mei sunt speciali și le sunt recunoscatoare pentru dăruirea și dragostea cu care au jucat, dar și pentru orele rupte din timpul lor, pentru a veni la repetiții.

Le sunt recunoscatoare pentru ca au acceptat provocarea mea și au jucat asezați în scaune rulante, pentru a-și da seama cu ce dificultăți se confruntă o persoană cu dizabilități. Sunt sigură că fiecare dintre ei s-a ridicat din scaunul rulant transformat, cu o altă percepție despre ce înseamnă a fii utilizator de fotoliu rulant și cu altă viziune asupra vieții. Din câte știu eu, acest specatcol a fost primul spectacol în care toți «actorii» joacă dintr-un scaun rulant, adaugă Lidia.

Viața Lidiei este una plină de eveniemnte, zilele trecute a avut onoarea de a fi speaker la conferința "Educatorul Lider" și la conferința "Viața. Semnificație. Sens". A defilat pe podium alături de IleanaTomoiaga, un nume cunoscut pentru timișoreni, la fashion show-ul Atipic Beauty, care de această data a avut loc la Timișoara.

Septembrie a fost luna unui nou început pentru mine. Am primit șansa de a realiza o a doua emisiune la radio Alt FM, o emisiune de suflet, care sper să aducă un plus de valoare oamenilor care ne ascultă.

Pregatim proiecte noi. Am gândit mai multe proiecte, iar pe hârtie am pus deja un proiect de suflet, un proiect pe care vreau să-l pot aplica de mulți ani, dar acum simt că a sosit momentul potrivit. Am format deja o parte din echipa cu care voi lucra la acest proiect și în curand vă vom da mai multe detalii. Ce pot sa va spun acum, e ca este vorba despre  frumusețe, despre oameni puternici, pe scurt, veți cunoaște niște învingători.

Pentru că toamna și-a intrat în drepturi, îmi va fi destul de greu să pot demara unele proiecte, datorită frigului, care este unul dintre cei mai mari dușmani ai mei, dar promit să fiu activa atât timp cât sănătatea îmi va permite acest lucru.

În această perioada sunt destul de mult plecata din Arad, o săptămână fiind plecata într-o tabară pentru persoane cu dizabilități, apoi voi merge să-l vad și să-l ascult pe Nick Vujicic la Cluj, omul fără mâini și fără picioare care motiveaza milioane de oameni.

Oamenii din jurul nostru ne sunt lecții de viață. Uneori nu trebuie să ascultăm niște speach-uri elaborate și sofisticate, ci trebuie să privim mai atenți la cel de lângă noi și apoi la noi, și e suficient încât starea de nemulțumire fața de cine suntem să dispară”, mărturisește Lidia.

Aceasta mai spune că reușește să facă fața tuturor provocarilor datorită faptului că vrea să aducă bucurie în sufletul oamenilor și nu își permite să renunțe, pentru că daca ea nu se implică, nu o va face altcineva în locul ei.

„Nu e ușor să dormi 3-4 ore pe noapte uneori, dar satisfacția pe care o ai atunci când vezi oameni fericiți și încurajați datorită tie, acest lucru depășește cu mult oboseala acumulată.

Încercați și voi să vă implicați, și vă garantez că sufletul vostru va găsi împlinire. E adevărat că uneori poate ajutăm persoane nepotrivite, care nu vor fi niciodată recunoscatoare, dar acest fapt nu trebuie să ne afecteze, pentru că răsplata noastra va veni cu siguranța de la Dumnezeu, atunci când probabil ne vom aștepta mai puțin. De fiecare dată când sunt  pe scenă înaintea oamenilor și trebuie să le vorbesc sau să defilez, simt emoție, împletită cu bucurie dar totodată simt o mare responsabilitate. Știu că orice aș face sau nu aș face în această viață, va influenta pe cineva, și îmi doresc să fiu un om pozitiv, cu toate că nu toate zilele îmi sunt roz. Putem zâmbi totuși și atunci când cerul ni se pare că e întunecat, pentru că doar așa poate veni ploaia care ne va face să rodim, altfel, fără seva, ne-am usca pur și simplu. Mă bucur că Dumnezeu îmi scoate în cale oamenii potriviși, și deși unii dintre ei sunt foarte diferiți de mine, ei cred cu tărie în ideile mele, și cred că împreună putem face o lume mai bună. La urma urmei, cred că e de datoria noastră să trăim frumos și să lăsăm ceva bun în urma noastră”, încheie Lidia Leahu.

 

 

 

Adauga comentariu