Iustin Cionca „se bate” cu pesta porcină doar din biroul de la CJA şi participă la serbarea, INTERZISĂ de DSVSA, dintr-un oraş în care focarul a fost confirmat!

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, „se bate” cu pesta porcină africană doar din biroul său, iar când vine vorba de a pune în practică anumite decizii pentru a combate extinderea acestei boli, preferă să facă o mică pauză.

În urmă cu câteva zile, şeful CJA transmitea un comunicat de presă în care ne arăta cât de îngrijorat este el de pericolul extinderii pestei porcine africane. „Este nevoie de o acțiune rapidă, în cel puțin doi pași: instituirea zonelor de protecție în jurul fermelor și lichidarea mistreților în zonele unde avem confirmată pesta porcină africană... Am cerut emiterea unei Ordonanțe de Urgență care să permită îngroparea imediată a mistreților vânați în ariile protejate, pentru că legea ne obligă acum să îi transportăm către gropile amenajate de primării, or astfel crește pericolul răspândirii bolii”, spunea Iustin Cionca, în comunicat de presă din 14 august.

După doar câteva zile, Cionca „uită” că serbarea câmpenească Praznicul de Pită Nouă de la Pecica nu are aviz din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, tocmai din pricina pestei porcine africane, şi ia parte la evenimentele derulate aici. Mai mult, CJA prin Centrul Cultural Judeţean, a alocat bani pentru acest eveniment ce a avut loc vineri, sâmbătă şi duminică în oraşul arădean.   

Vă reamintim că autorităţile din Pecica au solicitat aviz din partea DSVSA pentru a organiza Praznicul de Pită Nouă, însă răspunsul a fost negativ. „...prin prezenta vă comunicăm faptul că pe raza localităţii Pecica există focar confirmat de pestă porcină africană, pe cale de consecinţă solicitarea dumneavoastră nu se aprobă”, se arăta în documentul tranmis de DSVSA către organizatorii evenimentului.

Acest fapt nu i-a oprit pe aceştia să ţină serbarea, lucru ce nu s-a mai întâmplat pe raza judeţului Arad. Rămâne de văzut dacă DSVSA va lua act de încălcarea legii şi va acţiona în consecinţă sau va „pune batista pe ţambal” şi se va bate cu pesta doar de ochii arădenilor.  

Adauga comentariu