Istoria unui pătuţ făcut manual, în urmă cu peste 60 de ani. Viceprimarul unei comune arădene l-a donat muzeului din sat

Muzeele din satele arădene sunt pline de obiecte care îţi atrag atenţia, fie şi cele mai neînsemnate. Au o istorie a lor, pe care de multe ori o simţi doar privind acel obiect.

Mirosul de vechi şi imagimea te duc cu gândul în vremuri de mult apuse, vremuri pe care nu le-ai „prins” dar a căror film imaginar ţi se derulează în minte.

La muzeul din comuna arădeană Felnac, ne-a atras atenţia un pătuţ pentru bebeluşi, făcut manual în urmă cu mai bine de 60 de ani.

Viceprimarul comunei Felnac, Florin Brie, este cel care l-a deţinut la un moment-dat. L-a primit în dar, fiind un colecţionar de obiecte vechi, de la o verişoară. Nu l-a păstrat mult, preferând să-l doneze muzeului amenajat în incinta căminului cultural din localitate.

„Iniţial am dorit să îl restaurez şi să îl păstrez pentru mine. Acasă am un salon de vreo 30-40 de metri pătraţi în care adun obiecte vechi. E un hobby pentru mine, de-a lungul anilor am adunat lucruri vechi din toate zonele ţării. Totuşi, atunci când s-a deschis muzeul din Felnac, în urmă cu vreo şase ani, am decis să donez acest pătuţ, să poată fi privit şi de alţii”, ne spune Florin Brie.

Pătuţul pentru bebeluşi a fost primit de la o verişoară de-a viceprimarului, iar acesta povesteşte că atât verişoara lui, cât şi mama ei au crescut în acest pătuţ. „Are o vechime de minim 60 de ani. M-a impreionat faptul că este lucrat manual. Cel mai probabil bunicii verişoarei mele l-au făcut cu mâinile lor, folosindu-se de puţinele obiecte de meşterit pe care le aveau. La acea vreme nu erau tâmplari pe aici şi toţi cei care aveau copii făceau manual aceste obiecte”, mai spune Florin Brie.

Acesta mărturiseşte că a încercat în ultimii ani să găsească un pătuţ similar celui pe care l-a donat, însă spune că deşi era dispus să dea 400-500 de lei pe un asemenea obiect nu a găsit.

Adauga comentariu