Invazie de gândaci păroși în județul Arad

Proprietarii de livezi din județul Arad s-au trezit că toți pomii sunt invadați de gândaci păroși. Oamenii spun că la început au crezut că este vorba de albine și când s-au apropiat de pomi au văzut că sunt gândaci. „Am văzut depsre ce este vorba și am dat căutare pe internet să văd ce scrie despre ei. Fac ravagii în livadă. Mănâncă mijlocul florii, adică fructul. Nu este prima dată când apar la noi în județ, dar acum putem spune că este invazie de ei. Nu mor cu nimic. Nu există insecticid omologat în România”, a declarat Ioan Alexandru Ardelean din Macea. Ajunși la exasperare oamenii au început să facă capcane. Așa au reușit să prindă cu kilogramele de gândaci.

„Punem recipient de culoare albastră, mov sau galbenă cu apă. Sunt atrași de culoare și se îneacă. Ieri înainte să înceapă ploaia am strâns două kilograme. Cât a plouat spre seară au dispărut”, mai spune proprietarul livezii. Prima dată a pus patru recipiente, iar acum are sub fiecare pom, adică vreo 60 de capcane. A cumpărat pahare și farfurii de unică folosință colorate.

Omul a aflat de aceste capcane de pe Facebook. Este un grup unde cei care au probleme întreabă, iar cei care s-au confruntat cu ele răspund. „Acolo am aflat de culoarea albastră. Am fost sceptic, dar rezultatul este foarte bun”, încheie Ioan Alexandru Ardelean.

Un alt proprietar de livadă de la Iratoș a spus că și la el este prăpăd și că nu știa de ce nu sunt fructe anii trecuți. Și la Zimandul Nou și Gurahonț situația este la fel. Oamenii cer ajutorul autorităților pentru a scăpa de ei. 

Gândacul păros

Gândacul păros – Epicometis hirta este un dăunător polifag care atacă pomii fructiferi, vița de vie și plantele din familia cruciferelor, uneori și speciile de cereale (porumb, grâu, orz). Este răspândit mai ales în zonele de stepă și silvostepă.

Are o singură generație pe an. Adulții hibernează în sol iar perioada zborului începe din luna aprilie. Adultul se hrănește cu florile pomilor fructiferi, cu florile cruciferelor (inclusiv rapiță!), poate ataca și lanurile de porumb, de grâu sau orz. În plantațiile de viță de vie devorează organele generative – pistil, stamine, ovare.

La începutul lunii aprilie, în perioadele reci se retrage în sol, iar zborul are loc cu precădere în zilele călduroase și însorite.

Conform http://www.agromonitor.ro începând de la sfârșitul lui aprilie până în iulie femelele depun ouă în sol. Incubația durează până la două săptămâni, din ouă eclozând larvele care dau naștere unei noi generații de adulți în lunile august și septembrie. Aceștia rămân în sol până în anul următor în luna aprilie, mai rar luna martie în anii călduroși.

Adulții au dimensiunea de aproximativ 10 milimetri, au culoarea neagră și corpul acoperit cu peri fini de culoare alb-gălbuie. Elitrele sunt cenușii și prezintă pete albe.

 

Adauga comentariu