Informarea din surse nesigure provoacă haos

Neinformarea provoacă panică în rândul populației. Am văzut acest lucru de multe ori, însă românul nu se lecuiește. El trebuie să aibă stocuri de făină, să aibă conserve, mai nou bidoane cu benzină, să nu mai zic de asaltul farmaciilor pentru iodură de potasiu.

 Informarea din surse nesigure poate duce la dezastre. Populația nu știe să facă diferența între un mesaj postat pe o rețea de socializare și o informație corectă, oficială publicată pe un site de știri. Vorbim de site-uri care zi de zi vă oferă informații corecte. Eu îmi felicit cititorii, deoarece în momentul în care citesc mesaje pe Facebook sau pe site-uri fantomă se uită prima dată dacă noi am publicat, apoi îmi trimit mesaj și mă întreabă dacă este adevărat. Asta înseamă că sunt oameni care au încredere în ce scriem și care aleg să se informeze din surse sigure. Normal că nici noi nu le putem știi pe toate, dar ca jurnaliști știm unde să căutăm și să sunăm pentru a vă informa corect.

O fotografie publicată, miercuri, pe Facebook, de la o benzinărie, a provocat panică în toată țara. Oamenii s-au speriat că prețurile vor urca și s-au înghesuit la rând la benzinării mai ceva ca pe vremea comunismului. De câteva zile se stă la rând la pașapoarte, se pregătesc acte, se cumpără alimente și se caută casele de schimb salutar. Lumea e speriată de război, de criză, dar foarte mult la panica lor contribuie și site-urile de socializare.

Populația nu a învățat încă să separe adevărul de minciună, să vadă unde se exagerează. Este normal să se facă mici stocuri mai ales că războiul este la câțiva pași de țara noastră, este normal ca lumea să fie speriată, însă nu este normal să se producă haos înainte ca ceva să se întâmple cu adevărat. O să vedem astăzi cum va fi la benzinărie și la pașapoarte. Fiecare este liber să cumpere ce dorește și cât dorește, însă efectul de turmă, înghesuiala și panica nu vor face bine nimănui. Este clar că va veni o criză, este clar că se vor scumpi toate. Incertitudinea zilei de mâine o avem toți, însă trebuie să învățăm să ne informăm corect. Noi zilnic alegem doar informația corectă pe care să o publicăm. Acesta este rolul nostru de jurnaliști și asta ne deosebește de cei care postează pe Facebook.

Adauga comentariu