Inconştienţă maximă! Mii de arădeni sunt aşteptaţi la o sărbătoare câmpenească, într-un oraş lovit de pesta porcină africană!

Oraşul Pecica se pregăteşte de o nouă ediţie a Praznicului de Pită Nouă. Evenimentul, la care se aşteaptă să participe mii de oameni, este programat să aibă loc la finele acestei săptămâni, în zilele de 16,17 şi 18 august.

De trei zile, în oraşul arădean a fost semnalată existenţa pestei porcine africane, însă acest lucru nu împiedică organizatorii: Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean şi Primăria Pecica să dea startul petrecerilor.

O situaţie similară se petrece în comuna arădeană Felnac. Aici, evenimentul Zilele Comunei trebuia să aibă loc în 14 şi 15 august. Autorităţile locale au solicitat Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad un aviz în acest sens. Răspunsul primit a fost unul negativ, aşa că evenimentul nu va mai avea loc. Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac, spune că are obligaţia de a cere acest aviz şi că regretă faptul că oamenii nu se pot distra timp de două zile. „Avem obligaţia de a cerea avizul din partea DSVSA. La noi în localitate a fost semnalată pesta porcină africană, motiv pentru care DSVSA a refuzat să ne dea avizul”, spune Ioan Maliţa.

Autorităţile din Pecica nu au solicitat încă vreun aviz similar, deşi au această obligaţie.   

„E obligaţia organizatorilor să ne solicite avizul. Dacă organizează fără a face acest lucru e responsabilitatea lor şi amenda noastră”, a spus Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.

Petru Antal, primarul oraşului Pecica, spune că în oraş a fost semnalat un singur caz, la o singură gospodărie şi nu consideră că evenimentul trebuie anulat.

„A fost semnalată pesta doar la o gospodărie, e un caz răzleţ. Nu afectează buna desăşurare a evenimentului”, spune Petru Antal, primarul oraşului Pecica.  

Adauga comentariu