A început montarea gazonului pe stadionul UTA, la distanță de cinci ani de la începutul lucrărilor la arena din calea Aurel Vlaicu

De ieri a început montarea gazonului pe stadionul UTA, iar reprezentanții firmei care se ocupă de acest lucru spun că operațiunea va fi finalizată săptămâna viitoare.

Ovidiu Petrache, directorul firmei SC Rulouri de gazon SRL, cea care montează gazonul pe stadionul Francisc Neuman din Arad spune că acest stadion este unul dintre cele mai moderne din țară. E prevăzut cu un sistem de drenaj foarte performant, cu sisteme de captare a apei și înmagazinare în bazin de colectare, cu două puțuri efectuate pentru a reduce întreținerea, pentru că vom avea nevoie de foarte multă apă.

„Avem un strat de 40 cm de nisip, iar sub avem un balast pentru o compactare și nivelare bună. Întreținerea va fi destul de dificilă. Gazonul pentru care am optat aici este produs la ferma noastră de la Sâmpetru, așadar este produs local, aclimatizat. În urma experienței noastre de pe Arena Națională, unde am montat în 2017 un gazon care a rezistat peste 45 de meciuri, am optat pentru un gazon mai gros, de 3 centimetri, tocmai pentru a nu avea probleme cu ruperea acestuia. În cadrul acestei licitații pe care am câștigat-o, avem și utilaje pentru întreținerea terenului, Primăria trebuie doar să asigure oamenii necesari întreținerii. Noi le vom oferi tot sprijinul pentru a face acest lucru. Sper să fie de foarte bun augur, oamenii să se bucure, terenul va arăta bine și sper să aducă multe bucurii orașului Arad. În caietul de sarcini, proiectantul a prevăzut un gazon foarte subțire, de 1 centimetru, cu foarte mult nisip. Noi am propus unul mai gros și am primit acceptul Primăriei, ca să nu avem probleme de rupere a sa. Am folosit și un material numit zeolit, care are proprietatea de a reține apă și odată cu apa și substanțele hrănitoare. Aici s-au pus în jur de 60 de tone de zeolit, de aceea acum câteva zile era totul alb. Acest mineral ne va ajuta să formăm rădăcini la gazon și să economisim din banii arădenilor pentru întreținere. Am adăugat și niște îngrășăminte cu degajare controlată, pentru rădăcină, cu foarte mult potasiu sub gazon. Vom pune alte îngrășăminte și deasupra. Tratamentele chimice la astfel de stadioane cu foarte mult nisip sunt complexe și trebuie făcute cu mare atenție. Dar, avem experiența necesară și sper că vom găsi în Primăria Arad un partener bun, ca să putem face o întreținere de calitate. Sper că la începutul săptămânii viitoare va fi gata montarea suprafeței. Nu ne grăbim, vrem ca treaba să iasă foarte bine. Nu suntem presați de timp în acest caz, de aceea vom lucra foarte migălos și vreau să iasă o treabă bună. La toate stadioanele pe care le-am făcut în Liga 1, la Călărași, Giurgiu, Iași, Craiova, am comunicat între noi. Avem un grup de whatsapp, în care suntem atât noi, cât și beneficiarul, dar și firma care face mentenanță sau tehnicianul care se va ocupa de acest lucru. În fiecare zi se pun poze, iar noi, cei din cadrul firmei, care este cea mai mare producătoare de gazon din țară, cu specialiști mulți și diverși, putem să răspundem la orice întrebare în cel mai scurt timp. Dar, este foarte important să nu pierdem timpul. Cu cât intervenim mai rapid, cu atât e mai eficient”, spune Ovidiu Petrache.

Lucrările la arena din calea Aurel Vlaicu au demarat în urmă cu cinci ani și s-au desfășurat greoi. Mai multe termene de finalizare au fost depășite, fără ca firma executantă, Tehnodomus, să fie sancționată.

Adauga comentariu