Horea Timiş: „Cinci la sută din datele transmise de DSP-uri reprezintă erori”

Angajaţii puşi să efectueze un volum mare de muncă, miile de teste efectuate zilnic şi datele personale incomplete ce ajung la laboratoare, duc la erori umane. Sunt oameni anuntaţi că au Covid, deşi nici măcar nu au făcut un test.

Acest lucru este recunoscut de directorul DSP Arad, care admite că cinci la sută din datele transmise de Direcţiile de Sănătate Publica reprezintă erori. În plus, fiecare spital sau instituţie operează cu un alt sistem informatic, ceea ce îngreunează foarte mult o comunicare eficientă. Medicii se plâng că de multe ori datele sunt incomplete (nu există CNP), caz în care ancheta nu se poate efectua.

„Sunt erori care se întâmplă în momentul în care se transmit informaţiile pacientului către medic. Sunt erori care se întamplă când medicii fac anexa 3, sunt erori la introducerea bazelor de date, sunt erori care ţin de domiciliul pacienţilor, care se modifică fără să cunoaştem aceste lucruri şi astfel se trimit e-mail-uri greşite sau sunt cazuri în care dacă un număr de telefon este introdus greşit sau nu este corect scris sau nu este înţeles la telefon foarte clar sau CNP-ul se modifică practic în baza de date, iar posibilitatea de a trimite un buletin pozitiv către cineva care nu s-a testat se întâmplă. Încercăm să remediem acest lucru, dar faptul că se lucrează în foarte multe baze de date, faptul că se lucrează în mai multe sisteme duce inevitabil la erori. Un procent de 5 la sută din ce se trimite reprezintă eroare”, a declarat Horea Timiş, director DSP Arad.  

Astfel, o singura cifră greşită sau lipsa unei litere poate da peste cap ancheta epidemiologică.

Acesta mai spune că medicii şi asistenţii  fac muncă de detectiv atunci când primesc date incomplete în cazul anchetelor epidemiologice.

 

 

Adauga comentariu