Haos la Cluj! Romanii intorsi acasa sunt tinuti ca vitele in lagarul de la Sala Sporturilor: buzi jegoase, zero dezinfectant, zero organizare, zero comunicare, zero mancare! Asa infrunta marele Cluj pandemia? Da SHARE la imaginile in EXCLUSIVITATE!

Ca sa intram in atmosfera si inainte de a va apuca, dragi cititori sa comentati ca o fi, ca o pati, sa incepem abrupt cu aceasta fotografie:

... e o mama cu un copil de 4 ani ce au atipit pe caldaramul din fata Salii Sporturilor Horia Demian, locatie transformata intr-un adevarat lagar de tranzit al romanilor ce se intorc din strainatate prin aeroportul clujean. E o imagine care te loveste in inima.

Asa cum vom arata, sintagma "lagar de tranzit" e sustinuta de imagini infioratoare, oglinzi perfecte ale prostiei autoritatilor clujene, ale nesimtirii si nepasarii unui Stat ce mimeaza implicarea si responsabilitatea. Singura tristete e ca asta se intampla la Cluj-Napoca, oras care se pretinde mai rasarit si mai bogat si mai bine administrat... Pe dracu!

Cititi pana la capat.

Aveti si videoul aici, dati play:

 

Sala Sporturilor e astazi Sala Vitelor

 

Mai rau ca vitele sunt tratati romanii care ajung la Cluj prin poarta aeriana din inima Transilvaniei. Sunt suiti in niste autocare sau autobuze cu scaune infasurate brut in saci de plastic negru si dusi spre Sala Sporturilor Horia Demian. E sambata seara, si sute de romani ajunsi din strainatate vor fi dusi spre aceasta locatie, in speranta ca vor scapa cat mai repede si vor fi trimis spre casele lor din Baia Mare, Satu Mare, Deva etc. Ce nu stiu ei e ca abia incepe calvarul...

Au ajuns, dar inca nu pot sa coboare. O fetita deseneaza pe un geam aburit, lumea zbiara si injura, nu pot inca cobori.

 

Acum pot cobori.

Pe platoul Salii Sporturilor ii asteapta alte zeci de romani. Unii sunt speriati si iritati, altii sunt nervosi rau.

 

Tuturor, de-a lungul celor 11 ore din noaptea de stat in frig li se va turna aceeasi poveste: ca autocarele care trebuie sa ii duca trebuie sa soseasca imediat. Din ora in ora, imediatul devine "nu stim, dar trebuie sa ajunga", si minima rabdare devine furie. 

Sunt gravide, familii cu copii, oameni in varsta, nimeni nu le spune nimic. Nimeni nu le explica nimic concret. Reguli, organizare? Doar ca nu trebuie sa iasa din perimetru. Mancare sau un ceai cald? Administratia clujeana nu are timp de prostiile astea, doar voluntarii sunt cei care aduc niste lucruri de inghitit pentru ei.

Jandarmii se comporta cu ei ca si cu niste leprosi: aduc cate un bax cu apa langa multime, aproape il arunca si apoi se retrag grabiti.

 

 

Jeg in bai, atmosfera fetida inauntru

 

Veti spune: de ce nu au intrat romanii in Sala sporturilor, inauntru, la caldura? Fiindca le-a fost frica sa nu se infecteze.

Si dumneavoastra ati crede la fel daca ati vedea cum arata interiorul salii sporturilor: mai ales, buzile sunt in ultimul hal de jeg, cum sa te speli pe maini in mizeria aia, cum sa iti faci nevoile acolo?

 

Noaptea aduce cu ea un frig greu de suportat. Unii stau de 6 ore pe platou, e 4 noaptea si copiii incep sa maraie tot mai tare. De fapt, "administratia" are ordin sa ii astepte pe toti cei care au aterizat si abia apoi sa ii trieze ca sa stabileasca destinatiile: Suceava, Galati, Brasov. Nu e rea ideea, felul in care o aplica e insa stupida.

 

Are cuvantul un baimarean sosit din Londra:

 

"E groaznic ce am trait. Copii mici tinuti de ieri fara mancare, putina mancare au adus-o voluntarii, nu un ceai cald, nu tu dezinfectant, nu reguli, nu distantare sociala, despre ce masuri anti pandemie vorbim?

Daca ai venit sanatos, sigur pleci bolnav, dupa ce stai la Cluj de seara pana dimineata flamand in frig asteptand sa vina masinile sa te duca, la ‘carantina institutionalizata’ astepti 10 ore, vaaai ce mare urgenta.

Macar pentru femeile gravide sau cu copii mici sa fi facut ceva! Am fost unul dintre ei, nu am vazut atata dezamagire de mult timp si atata umilire din partea autoritatilor care au avut zero idee ce fac, zero comunicare, pana diminieata ne-au spus din ora in ora ca vine vine masina sa ne ia. La ora 9:30 a ajuns.

Dar asa ceva nici la dusmani nu doresti, ce decrete militare, penibil, genocid pentru diaspora!", ne-a spus prin Whatsapp baimareanul.

 

A sosit primul zor, apoi inca altii. Zori de zi. Autocarele inca nu s-au ivit, oamenii sunt resemnati. In cele din urma, masinile apar. Mai au putin pana... "acasa"? Daca Romania e casa lor, s-au intors si constata nu numai ca nimic nu s-a schimbat, ci le se va intari motivul de a nu mai reveni vreodata intr-o tara care nu vrea sa se schimbe.

Drum bun, diaspora! Speram ca v-a placut la Cluj-Napoca, Orasul de 5 stele, Inima Transilvaniei, cel mai bogat oras din Romania, leaganul occidental al multiculturalitatii si ospitalitatii, condus atat de bine de Emil Boc si Alin Tise de mai bine de 15 ani.

Ne revedem cu drag la Untold...

 

Adauga comentariu