Habitatele și speciile din Parcul Natural Lunca Mureșului vor intra într-un proces de conservare cu ajutorul unui proiect în valoare de peste 18 milioane de lei

Zeci de persoane, de la diferite instituții arădene, au participat, astăzi, la prezentarea unui proiect în valoare de peste 18 milioane de lei pentru Parcul Natural Lunca Mureșului. Este vorba despre proiectul: „Implementarea de măsuri active de conservare, din Planul de management aprobat, pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureșului și a ariilor protejate conexe”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare POIM și lansat de către R.N.P. Romsilva – Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului R.A.

Proiectul a fost prezentat de către: Fulviu Moga, directorul Parcului Natural Lunca Mureșului, prof. phd. Corneliu Maior, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” și Iulian Stana, fost secretar de stat în Ministerul Mediului, actualmente lector phd. la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.

Valoarea proiectului este de 18,5 milioane de lei, din care 2,7 milioane sunt suportate de statul român, iar 15,7 milioane provin din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR).

Mihai Pascu a fost cel care a prezentat principalele obiective care trebuie îndeplinite pe parcursul a 18 luni. Se dorește reconstrucția ecologică a aproape 200 de hectare afectate de specia invazivă Amopha Fruticosa, de pe teritoriul Parcului, dar și reconstrucția zonei umede Zădăreni. Totodată se urmărește asigurarea conservării speciilor de păsări de pe teritoriul Parcului și a ariilor protejate conexe.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă asigurarea stării de conservare favorabilă a habitatelor și speciilor de pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureșului și a ariilor protejate conexe, prin implementarea unor măsuri active de conservare din Planul de management aprobat, informarea/conștientizarea factorilor interesați cu privire la proiectul propus, precum și dezvoltarea capacității structurii de administrarea a ariilor protejate vizate de proiect.

Rezultate așteptate: 195 ha curățate de specia invazivă Amorpha fructicosa, zonă umedă reconstruită ecologic, 1 bază de date GIS, montare cuiburi artificiale pentru păsările de interes comunitar din aria naturală protejată, întâlniri în școli și instituții publice pentru conștientizarea comunităților locale, montare borne limite parc, panouri informative și semne de orientare pentru traseele turistice, cursuri de instruire și perfecționare a personalului administrației parcului, achiziție echipamente, achiziție dotări pentru amenajare unui muzeu inovativ, metodologii și rapoarte de monitorizare”, a declarat Mihai Pascu. Au mai vorbit despre proiect Gabriel Herlo și Ovidiu Pîrv.

Cei prezenți au putut viziona și un filmuleț în care se regăsesc speciile, dar și fauna și flora de pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureșului. Un filmuleț interesant și amuzant pe alocuri, dar care arată realitatea din natură și frumusețea ei. Totodată este un filmuleț educativ care ne învață cât de important este să avem grijă de tot ce ne înconjoară.

 

 

Adauga comentariu