Guvernul vrea ca primăriile să asigure locuințe sociale refugiaților, în timp ce Primăria Arad nu poate satisface nici solicitările existente din partea arădenilor

Guvernul va introduce în legislația națională cote obligatorii pentru preluarea spre asistență a tuturor persoanelor ce obțin o formă de protecție, autoritățile locale fiind obligate să le asigure refugiaților o locuință socială în aceleași condiții ca și cetățenilor români, potrivit profit.ro. Dacă nu poate primi o locuință socială, persoana refugiată va închiria o locuință și va primi de la stat până la 50% din valoarea chiriei, pentru maximum 1 an.

Potrivit sursei citate, Executivul vrea să introducă această prevedere în legislația actuală până la finele anului 2019.

„Autoritățile administrației publice locale au obligația de a asigura, în limita resurselor disponibile, o locuință socială persoanelor care au dobândit o formă de protecție în România și care urmează să se mute în comunitatea respectivă, în aceleași condiții ca și cetățenilor români. În situația în care autoritățile administrației publice locale nu pot asigura o locuință socială, beneficiarul formei de protecție poate închiria o locuință în cadrul comunității locale respective, pe bază de contract de închiriere. Oficiul Național pentru Refugiați subvenționează chiria locuinței cu până la 50% din valoarea chiriei, în măsura fondurilor disponibile, pentru o perioadă de maximum un an", se stipulează în actul normativ citat de profit.ro.

În cazul în care acestă modificare legislativă va exista, administrația municipală din Arad ar fi pusă în încurcătură. Primăria Arad nu poate satisface cererile de locuințe sociale pentru arădeni. Așa că ar fi imposibil să satisfacă cereri similare venite din partea unor refugiați.

„Deocamdată nefiind ordonanța dată de Guvern, este în vigoare e cea veche, din 2004. Pe noi nu ne implică, în sensul că Oficiul Național pentru Refugiați se ocupă de tot. Până nu apare alb pe negru în Monitorul Oficial noi nu suntem implicați din punct de vedere legal. În ordonanța din 2004 se spune că dacă nu sunt spații suficiente se apelează la autoritățile locale, însă în Arad nu a fost cazul deocamdată.  Dacă va fi, va exista o problemă, în sensul că noi avem o problemă cu locuințele sociale. Nu satisfacem solicitările existente. Ar trebui și bani bugetați, trebuie să vedem ordonanța și normele de aplicare”, spune Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

Adauga comentariu