Gunoiul de pe străzi i-a determinat pe cei de la DSP Arad să solicite măsuri pentru combaterea rozătoarelor

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Arad solicită Consiliul Județean Arad, Consiliul Local Municipal Arad şi Primăriei Arad organizarea şi desfăşurarea de acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort.
 
„Având în vedere riscul pentru sănătatea publică prin declanșarea unor epidemii creat de gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere în municipiul Arad, în temeiul Ordinului ministerului sănătății nr. 119 din 4 februarie 2014pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, art. 82 din norme (1)vă solicitămorganizarea şi desfăşurarea de acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort. Acțiunile de combatere se vor desfășura în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de data 10.05.2018. De asemenea, Consiliul local și Primăriavor comunica cetăţenilor măsurile întreprinse în vederea combaterii artropodelor şi a rozătoarelor,conform prevederilor art 82 , alin. 4 din Ordinul MS mai sus menționat”, a declarat directorul executiv al DSP Arad jr. Cătană Constantin. 
 
Acesta precizează că reziduurile solide depozitate şi neutralizate incorect, exercită efecte negative direct asupra populaţiei, cât şi indirect, prin contaminarea celorlalţi factori de mediu. Sintetic, principalele efecte negative pot fi grupate astfel:
 
favorizarea înmulţirii muştelor şi a altor insectecare la rândul lor sunt vectori a  numeroase microorganisme patogene;
constituie locuri de adăpostire şi dezvoltare a rozătoarelor: şoareci, şobolani;
conţin numeroşi agenţi patogeni şi paraziţi  care având suport nutritiv bogat supraviețuiesc în reziduuri timp mai îndelungat;
impurificarea aerului prin produşi gazoşi rezultaţi prin descompunere, mai ales în sezonul cald;
influenţează nefavorabil individul din punct de vedere psihic, prin aspectul inestetic şi mirosurile neplăcute.
Situația privind ridicarea deșeurilor menajere de pe raza municipiului Arad se monitorizează  de către Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, constituit prin Ordinul Prefectului nr. 341/26.04.2018. 

 

Adauga comentariu