George Pleșca, ISU Arad: „Facem un nou apel la populație să renunțe la curățarea terenurilor prin incendiere”. O femeie a ars de vie!


Reprezentanții ISU Arad atenționează populația cu privire la riscurile pe care le întâmpină dacă curăță prin ardere terenurile. Apelul vine în urma decesului care a avut loc ieri în localitatea Căpruța. Mama preotului care încerca să curețe terenul a ars de vie. 

În ultima perioada subunitățile ISU ARAD, au acționat pentru stingerea unui număr de 11 incendii de vegetație uscată și resturi menajere. Incendiile pe suprafețe cuprinse între 50-500 mp au fost stinse de echipajele de intervenție fără a produce pagube semnificative dar asta doar datorită faptului că a fost posibil accesul imediat cu autospecialele de intervenție și pentru că au fost anunțate în fază incipientă.

„Facem un nou apel la populație să renunțe la curățarea terenurilor prin incendiere fără respectarea măsurilor legale. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007”, a declarat George Pleșca, purtător de cuvânt al ISU Arad. 

Acesta mai spune că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
• condiţii meteorologice fără vânt;
• colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
• executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
• curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
• desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
• asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
• supravegherea permanentă a arderii;
• stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
• interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

La executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti, condiţia de la lit. d) nu este obligatorie.
Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens.

Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art.52, alin.3, lit.b şi art.94, alin1, lit.n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr.195/2005 privind protecţia mediului, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sunt obligaţi:
• să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
• să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale
• să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
• să anunţe imediat SVSU al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

Se exceptează de la OBŢINEREA PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.

În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Nerespectarea acestor prevederi legale, atrage sancţiuni contravenţionale asupra persoanelor găsite vinovate.

În cazul în care „focul este scăpat” iar incendiul se extinde si există posibilitatea de propagare se va apela serviciul unic de urgență 112, pentru intervenția unor echipaje specializate.
 
 

Adauga comentariu