A fost sărbătorită Ziua Culturală a românilor din Bătania

Românii din Bătania au umplut, zilele trecute, sala Căminului Cultural din micuțul orășel maghiar, situat la aproximativ 25 de kilometri de Arad, pentru a participa la Ziua Culturală a românilor de acolo.

Încă, de la înfiinţare, Autoguvernarea Românească din Bătania  organizează acest eveniment în fiecare iarnă, în preajma uneia dintre cele mai importante sărbători românești: Crăciunul.

„Au răspuns invitației organizatorilor de a sărbători împreună, toți cei care au limba, tradițiile și cultura română, în sufletul lor, alături de prietenii din zonă cu care conviețuim și împărțim un respect reciproc.

Ca de fiecare dată, pentru a putea oferi clipe și momente minunate, la acest eveniment au pus umărul împreună, toți stâlpii comunității noastre: familiile, grădinița, școala, biserica, unite aici pentru un program cultural în limba noastră dragă.

   În ajutor, ca de fiecare dată, au sărit pedagogii şi copiii Şcolii Generale şi Gradiniţei „Lucian Magdu”, care s-au pregătit cu un program încântător.

   A fost salutată prezența în sală a primarului oraşului Bătania, domnul.Boros Csaba, a purtătorului de cuvânt al  românilor în Parlamentul de la Budapesta, domnul Traian Kreszta, a reprezentanților Autoguvernărilor Române din Lokoshaza și Oroshaza.

   De asemenea, a fost salutată și aplaudată public, doamna Iulia Olteanu, directoarea Școlii  Generale şi Gradiniţei „Lucian Magdu” (Școala românească din Bătania), întotdeauna emoționată pentru copii care urmau să evolueze pe scenă. Aplauze au primit și cei de la Asociatiei Fodor Mano, pentru ajutorul dat în expunerea unor obiecte tradițional culturale românești. A fost un program artistic, foare frumos, oferit de: copiii și elevii Şcolii Generale și Grădiniței Române „Lucian Magdu”, de corul ARMONIA și de corul bisericesc trimis nouă de Doamna Comandor Templier dr. Maria Gurzo, comandantul comanderiei Gondemar din Bekescsaba, iar prin bunăvoința părintelui Justin, de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog,  Crăciunul nostru românesc a fost adus mai aproape de inimile românilor de aici”, a declarat Marius Țica, organizator.

 

Adauga comentariu