Folkistul Daniel Julean confecționa jucării din lemn și visa să devină tractorist

Arădeanul Daniel Julean cunoscut pentru talentul său muzical a avut în copilărie și alte pasiuni. Până să ajungă un folkist de renume, acesta s-a ocupat de cioplitul și confecționarea jucăriilor din lemn. O parte din materialul cu care le confecționa era furat de la o fabrică din județul Arad. Pasiunea pentru muzică este și ea de când era copil și anume de la grădiniță. Totul a început cu o sabotare pe scenă.

„Prima mea pasiune în copilărie a fost cioplitul și confecționarea de jucării din lemn. Furam șipci de lemn de la tâmplăria din Covăsînț, locul copilăriei mele, și construiam din ele cu unelte simple tot felul de mașinuțe și avioane cu care mă jucam împreună cu prietenii mei. Cea mai de top realizare a mea fost o mașinuță din lemn care semăna mai mult a căruță,  la care i-am pus un mic motor de la o mașină de tuns electrică. Iar visul meu măreț în copilărie era sa mă fac tractorist”, a mărturisit Daniel.

Întrebat când a apărut pasiunea pentru muzică acesta a spus că din  ultimul an de grădiniță când a participat la un concurs („Dialog de la distanță”) între comunele Șiria și Covăsinț.

„Am cântat la muzicuță acompaniat de taraful din sat melodia Grâușor din Bărăgan. Taraful era compus din lăutari fără pregătire, care cântau după ureche binențeles. Dar ca să dea mai bine la public, cineva s-a gândit să le pună în față la fiecare pe scenă, niște pupitre cu partituri. Cei din Șiria văzând ce succes are momentul nostru muzical s-au gândit sa ne saboteze și au stins lumina pe scenă ca instrumentiștii să nu mai vadă notele. Cum ei n-aveau nici o treabă cu notele, au cântat mai cu zel și avânt cu lumina stinsă. La fel și eu. Publicul s-a amuzat copios iar momentul a fost apreciat cu notă maximă de juriu. Așa am prins eu drag de scenă”, adaugă arădeanul.

I s-au înmuiat genunchii

Au urmat apoi multe spectacole la care a participat, însă cel mai impresionant a fost în 1977 la inaugurarea Sălii Polivalente din Arad: „Mi s-au înmuiat genunchii la propriu. Am cântat în fața unei săli arhipline inclusiv pe suprafața de joc erau scaune, cam 3000 de spectatori au fost, alături de invitați de seamă din București: Vali Sterian, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Roșu și Negru, Păunița Ionescu și mulți mulți alții…”

Cum este și normal, Daniel are și un cântec preferat. Este vorba despre Blowing in the wind al legendarului Bob Dylan părintele folkiștilor. Iar din muzica românească  Ai, hai al regretatului Doru Stănculescu .

Umblat prin lume Daniel Julean are și câteva întâmplări amuzante. I-a fost greu să ne descrie una, deoarece are multe.

„Totuși am să spun una care deja a ajuns în folclor. La începutul anilor 80 făceam multe turnee prin orașele din județ cu Clubul Tineretului și aveam de fiecare dată și câte un invitat important dintre cei care erau atunci în vogă. Admosfera era extraordinară și întodeauna după concerte se lăsa cu petreceri lungi până dmineața uneori unde se cânta se povestea… etc. La un concert unde invitat era Mircea Vintilă apare în culise un prieten de-al nostru care era deja bine “făcut” cu vreo patru sticle de țuică si două damigene de vin. Îl vede pe Mircea Vintilă și se duce direct la el: «Seeervus Cioculeț, bine-ai venit. Cu ce vrei să începem? Am o țuică bună, un vin alb, un vin roșu…Stai puțin să intru și eu în scenă să cânt, și după aia vedem, ne orientăm, ne organizăm…»  La care tipul se uită la el uimit și cu un ușor dispreț în privire : «Păi tu ai venit aici să cânți…???»”, descrie momentul Daniel Julean.

Aminim că în anul 1975, Daniel a debutat pe scena Teatrului de Stat  Arad într-un spectacol împreună cu membrii Cenaclului Studioul Literar Artistic condus de Ovidiu Cornea. Apoi a făcut parte dintr-un alt cenaclu care a luat fiinţă la Casa de Cultură a Municipiului Arad şi împreună cu ei a început cânte şi în alte judeţe. Era vremea cenaclurilor atunci pentru că era deja la apogeu Cenaclul „Flacăra“. În Arad a apărut Cenaclul Tineretului Arădean al U.T.C., condus de Valeriu Rista. Din 1976 a făcut şi Daniel parte din această mişcare literar-artistică. Apoi, Daniel Julean a început să cânte împreună cu Nelu Pitic.

În prezent are o colaborare cu soprana Maria Nicoleta Brola, o combinație a muzicii folk cu muzica de operă. Este vorba despre un proiect interesant foarte bine primit de public. 

 

Adauga comentariu