Focar de coronavirus într-un centru din judeţul Arad. A fost descoperit după ce directorul DSP a încălcat metodologia de testare

În judeţul Arad a fost descoperit un nou focar de infecţie  cu noul coronavirus. Este vorba despre 14 persoane de la  Centrul de Îngrijire și Asistență Pecica.

Focarul s-a descoperit după ce directorul DSP Arad, Horea Timiş, a decis să testeze în masă, deşi metologogia nu îi permitea acest lucru. Practic a încălcat metodologia impusă la nivel naţional şi aşa a reuşit să descopere atâtea cazuri pozitive.  

„Avem 14 pozitivi în urma testărilor pe care le-am făcut. În cursul nopţii trecute au venit rezultatele, acum demarăm o anchetă epidemiologică, suntem în directă relaţie cu Spitalul Judeţean să izolăm acei pozitivi şi să luăm măsurile care se impun la faţa locului. Am trimis o echipă de epidemiologi acolo, încercăm să gestionăm acest focar. Vor fi duşi la spital, dar trebuie să identificăm partea de handicap, deoarece este o sitauţie mai specială. Vrem să ştim clar ce patologii au. Vreau să specific că acest lucru s-a făcut nerespectând metodologia de testare, metodologia de testare ne obliga să testăm doar personal, noi prin decizia noastră, de la Direcţia de Sănătate Publică Arad, am testat şi personal asimptomatic, asta am anunţat şi la Bucureşti. Dacă am fi respectat metodologia noi nu îi găseam pe aceşti oameni. Totuşi am decis acest lucru şi avem dreptate. Recunosc că eu am decis acest mod de testare şi mi-l asum”, a declarat directorul DSP Arad, Horea Timiş.

Acesta a mai precizat că epidemiologii sunt pe drum să ajungă la Pecica. Nu se ştie în momentul de faţă de unde a pornit acest focar de infecţie cu Covid 19.

„Din ce îmi dau seama telefonic pe datele pe care le-am colectat este posibil să fie o persoană cu contact medical. Dar după anghetă se va şti exact”, a mai spus Horea Timiş.

Alerta la centru s-a dat la începutul lunii aprilie când una dintre persoanele cu handicap, internate acolo, a fost transportată de urgență la spitalul din Arad și a decedat în aceiași zi, testele confirmând faptul că a fost infectat cu COVID 19. În acest centru sunt zeci de beneficiari și zeci de angajați.

FOTO Horea Timiş: arhivă

UPDATE Erika Stark, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a declarat că:  „astăzi, 24.04.2020, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a fost informată de DSP Arad că la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Pecica au fost confirmate pozitiv 14 cazuri de infectare cu COVID-19, în rândul a 9 beneficiari - persoane adulte cu dizabilități și 5 angajați.

Testarea și recoltarea probelor au fost efectuate pentru toți beneficiarii și personaluldin tura izolată la locul de muncă timp de 14 zile, în baza Ordonanței militare nr.8 , miercuri, 22 aprilie 2020, la solicitarea DGASPC Arad.  În prezent se așteaptă rezultatele a altor teste aflate în lucru la laborator. În Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Pecica sunt ocrotiți în total 47 de beneficiari și își desfășoară activitatea un număr de 32 de angajați.

La nivelul tuturor centrelor aflate în subordinea DGASPC Arad au fost dispuse din data de 25 februarie 2020 instituite măsuri de prevenire și minimizare a contactării și răspândirii infectării cu virusul COVID-19 prin care s-a interzis accesul persoanelor străine în centrele din subordinea DGASPC Arad; s-au interzis  vizitele de orice natură în centrele din subordinea DGASPC Arad; nu s-au  mai acordat bilete de voie beneficiarilor centrelor și caselor de tip familial, s-a suspendat activitatea în mai multe centre de zi, s-au asigurat măsuri de dezinfecție cu substanțe specializate, au fost distribuite materiale sanitare de protecție tuturor angajaților, precum și alte dispoziții care să limiteze contaminarea cu virusul COVID-19.

DGASPC Arad va adopta măsurile care se impun în asemenea situații, în urma anchetei epidemiologice, în acord cu dispozițiile și recomandările Direcției de Sănătate Publică Arad”.

 

 

 

Adauga comentariu