Foc în patru zone din județul Arad. Un incendiu este în Micălaca!

Patru incendii au izbucnit, în această seară, în județul Arad. Astfel, pompierii intervin la Curtici, Sintea Mare, Sânpaul și în cartierul Micălaca.

„Este vorba despre: un incendiu lan de grâu, la Curtici. Se acționează cu o autospecială de stingere cu apă și spumă încadrată cu 4 subofițeri; incendiu baloți de paie în localitatea Sintea Mare.

Intervin forțe ale Detașamentului Ineu, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, 11 subofițeri iar în sprijin, SVSU Șepreuș; incendiu vegetație uscată în localitatea Sânpaul. Acționează Detașamentul Arad cu o autospecială de stingere cu apă și spumă încadrată cu 4 subofițeri și un incendiul vegetație uscată în municipiul Arad, Micălaca zona 700. Intervine Detașamentul Arad cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și 4 subofițeri”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Intervențiile sunt in dinamică.

UPDATE: Stop incendiilor de vegetație!

Ruxandra Klein a declarat că peste 26 de hectare de vegetație uscată și culturi agricole au ars în doar câteva ore în județul Arad.

O parte din incendii au fost lichidate, după cum urmează:

Incendiul lanului de grâu din localitatea Curtici a fost lichidat.

Au ars aproximativ 0.2 hectare de grâu și miriște dar și un utilaj agricol în proporție de 60%.

Cauza probabilă de producere a incendiului: efectul termic al utilajului.

Incendiul baloților de paie din localitatea Sintea Mare a fost localizat, limitând astfel posibilitatea propagării. Se acționează pentru stingere.

Incendiul de vegetație uscată din localitatea Sânpaul a fost lichidat în limitele găsite.  Au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată.

Incendiul de vegetație uscată din Micalaca-Zona 700, a fost lichidat.

Au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată.

De asemenea în cursul acestei după amiezi, pompierii arădeni au fost solicitați să intervină la un alt incendiu de vegetație uscată, produs in orașul Nadlac, unde au ars aproximativ 20 ha de vegetație uscată.

Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost stabilită ca fiind: “flacără, brichetă”

Vă reamintim că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:

 *desfășurarea arderii doar în condiții meteorologice fără vânt;

 *desfășurarea arderii numai pe timp de zi;

 *colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități care să permită arderea controlată;

 *curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;

 *izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, rețelele electrice, conductele de gaze naturale, construcții și fondul forestier ori alte bunuri materiale combustibile, prin executarea de fâșii arate;

 *asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere.

Având în vedere că în această perioadă suntem în plin sezon al recoltării cerealelor păioase, iar numărul de incendii produse în acest context a crescut alarmant, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire desfășoară activități de informare preventivă și control la persoanele fizice și juridice care execută astfel de activități.

Cauzele principale de izbucnire a unor incendii în lanuri sunt următoarele: fumatul, focul deschis, exploatarea necorespunzătoare a utilajelor agricole, acţiunea intenţionată, etc.

𝑷𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂 𝒑𝒓𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒄𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒖𝒏𝒐𝒓 𝒂𝒔𝒕𝒇𝒆𝒍 𝒅𝒆 𝒊𝒏𝒄𝒆𝒏𝒅𝒊𝒊, 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒂𝒏𝒅𝒂̆𝒎 𝒓𝒆𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒖𝒓𝒎𝒂̆𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒎𝒂̆𝒔𝒖𝒓ă:

➡️ izolarea lanurilor faţă de drumurile, pădurile, căile ferate care le înconjoară, cu fâşii arate cu lăţimea de min. 20 m;

➡️ parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafeţe cultivate;

➡️ direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului predominant;

➡️ strângerea în maximum 1-2 zile a paielor rezultate în urma recoltării cerealelor;

➡️ este 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬 fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se executã recoltarea cerealelor;

➡️ în perioada de recoltare a cerealelor, aprinderea focurilor pentru arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬𝐚̆;

➡️ lucrările de reparaţii executate pe câmp, la maşinile agricole, precum şi cele de alimentare cu carburanţi şi lubrefianţi se vor face în locurile special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele.

Adauga comentariu