Faţada Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” s-a fisurat, în urma lucrărilor de reabilitare!

Au apărut fisuri pe faţada Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, în urma lucrărilor de reabilitare făcute aici. Sebastian Bulumac şi preşedintele Pro Urbe, arhitectul Alexandru Nagy-Vizitiu au atras atenţia asupra unor erori făcute în timpul lucrărilor, iar acum acestea încep să producă efecte nedorite.

Sebastian Bulumac acuză faptul că aceste fisuri vor scurta viaţa clădirii.

 „După 40 de zile de așteptare, am primit în sfârșit documentația pe care am solicitat-o Primăriei Arad, referitor la restaurarea problematică a clădirii Colegiului Național "Elena Ghiba Birta". Cu toate tentativele de cosmetizare din partea reprezentanților Primăriei Arad, o parte din lucrurile grave petrecute acolo (unele cu iz de contravenție, respectiv infracțiune) nu au putut fi ascunse. O să fac totul public în curând, după ce voi studia alături de o echipă de arhitecți și ingineri constructori, toată documentația la care acum am acces. Până atunci am vrut să vă arăt că, din păcate, s-a întâmplat, tocmai ceea ce avertizase amicul meu, arh. Alexandru Nagy-Vizitiu, că s-ar putea întâmpla ca și consecință a distrugerii inconștiente ale unor elemente structurale. Constatarea citată mai jos este făcută tocmai de proiectant în dispoziția de șantier nr. 4 din 22 mai 2020: «În timpul lucrărilor de realizare a cadrului de pe axul 5-subsol, din cauza nerespectării etapelor de lucru, în sensul descărcării elementelor structurale înainte de demolarea acestora, dar și din cauza sprijinirilor insuficiente, s-a produs #afectarea #peretelui ce se continuă și pe înălțimea parterului, cât și a zonei de planșeu boltit ce descarcă pe perete».

Fisurile peretelui se pot vedea în fotografia atașată și reprezintă ceva extrem de grav, deoarece în timp vor scurta viața clădirii. Sunt și alte lucruri grave, pe care opinia publică le va afla în zilele următoare.

Această clădire cu valoare arhitecturală, dar și simbolică pentru învățământul arădean, stă în picioare de 140 de ani și se confundă cu o bună parte din istoria cunoscută a Aradului. Într-o perioadă de doar câteva săptămâni, diletantismul proiectantului, al constructorului, precum și al unor reprezentanți ai autorităților  (Primăria Arad, Inspectoratul de Stat în Construcții), au provocat clădirii distrugeri și avarii grave”, spune Sebastian Bulumac.

Lucrările dereabilitare a Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” ajung la aproximativ trei milioane de euro.

Adauga comentariu