Expoziția Națională a României a adus, la Arad, patru titluri de campion

La Romexpo București se desfășoară, în acest weekend, Expoziția Națională a României, o expoziție unde cele mai frumoase exponate de găini, iepuri, porumbei, rațe, gâște, păsări exotice, pești și chiar reptile s-au înfruntat pentru titlul de Campion Național al României. Expoziția a fost organizată de către Federația Națională a Crescătorilor de porumbei, păsări și animale mici din România, iar sâmbătă seara a avut loc festivitatea de premiere.  

La expoziție participă crescători din toată țara, iar Aradul are cu ce se mândri, deoarece patru titluri au revenit celor din județul nostru.

Astfel, trei crescători din Arad au devenit campioni naționali:

Marius Anton care a obținut două titluri: campion național găină Brahma Columbia alb-albastru și campion național colecție găini Brahma Columbia alb-albastru;

Manu Iancovici  - campion național găină brahma potârnichiu;

Adelin Popa - campion național rață indiană alergătoare.

„Am reușit un sezon foarte bun încununat cu un titlu de campion național și un titlu de campion național colecție (colecție e un lot de 4 păsări din ambele sexe și este considerat titlul suprem într-o expoziție). După o pauză de 2 ani, fără expoziții, din cauza pandemiei, ne-am reîntâlnit cu vechi prieteni și am depănat amintiri legate de hobby-ul nostru comun. Vreau să profit de această ocazie pentru a trage un semnal de alarmă autorităților. Sunt extrem de dezamăgit de modul în care suntem tratați de autoritățile din România, care nu ne sprijină cu absolut nimic, ba chiar din contră, ne îngreunează desfășurarea activității în condiții optime. Și nu cerem subvenții sau sprijin financiar, deși în ultima perioadă acest hobby a devenit unul extrem de costisitor dar noi nu suntem milogi și nici nu avem pretenția să facem avicultură pe banii statului, vrem doar crearea unui cadru legal care să protejeze crescătorul de păsări și să faciliteze libera circulație a păsărilor pe teritoriul României. În acest moment birocrația ne omoară, iar ministerul agriculturii uită că noi muncim pentru păstrarea și îmbunătățirea bazei genetice avicole a României și reprezentăm România cu cinste, mândrie și chiar cu rezultate extrem de bune în expozițiile internaționale. Iar costurile unei participări la o expoziție europeană, e de ordinul a câteva mii de euro. An de an, numărul crescătorilor scade vizibil și în condițiile actuale, nu vine nimic din urmă. Sper să reușesc să trag un semnal de alarmă, până încă mai avem crescătorii de păsări, iar mediul politic să se implice în rezolvarea acestor chestiuni minore, dar esențiale pentru crescătorii de păsări de rasă”, a declarat fermierul arădean Marius Anton.

 

Manu Iancovici a declarat:  „Aceasta expoziție a fost un prilej oportun de a ne expune păsările la o expoziție națională după 2 ani în care nu s-a mai organizat din diferite motive. Ne-am bucurat să ne revedem cu mulți crescători din țară impreuna cu care am legat o prietenie deosebita datorita acestei pasiuni. Suntem bucuroși că am reușit sa reprezentam Aradul și totodată sa îl ridicam la rang de cinste impreuna cu ceilalți crescători din județ. Creștem rasa brahma din anul 2013, iar la 90% din expozițiile la care am participat, am reușit sa venim acasă câștigători cu cel puțin un titlu”.

Specificăm că cel mai tânăr campion al Aradului, Adelin Popa, are 17 ani și crește de 4 ani rațe, gâște, găini, porumbei debutând la expoziție în acest an.

Adauga comentariu