Există un dosar de cercetare penală pentru transplantul lui Alexandru Arșinel. Pentru a-şi face publicitate, chirurgul Mihai Lucan i-a făcut rost de un rinichi şi l-a operat fix în ziua în care l-a înscris pe lista de aşteptare!

Actorul Alexandru Arșinel, care a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, a făcut transplant în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant. Alexandru Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a făcut transplant de rinichi, a dezvăluit luni deputatul USR Emanuel Ungureanu, denunțătorul medicului Mihai Lucan la DIICOT. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care, în România, mulți pacienți așteaptă ani de zile un transplant, iar unii nu ajung să aibă niciodată această șansă.

„Nu cred că este cazul să facem un spectacol public din aceste lucruri. Este un dosar de cercetare penală și să lăsăm organele statului să își facă datoria, iar noi să avem grijă de pacienții pe care îi avem pe listele de așteptare", a afirmat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu referire la „modul în care a fost prezentat în spațiul public aspectul legat de Institutul de Transplant Renal din Cluj", a declarat, miercuri, în conferinţă de presă Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sorina Pintea a subliniat că Alexandru Arșinel nu este singurul caz care a intrat rapid la transplant.

„Să nu se înțeleagă că nu sunt criterii de alocare. Există criterii de alocare, dar dorim să le optimizăm și să le publicăm pe site-ul Agenției Naționale de Transplant. Cei care venim la conducerea unei instituții nu fac doar să căutăm vinovați, ci și ca să rezolvăm probleme", a adăugat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății spune că 31 de pacienți așteaptă în acest moment un transplant de plămân, iar 1.500 de persoane așteaptă un rinichi pe lista de așteptare de la Institutul Fundeni.

Adauga comentariu