EXCLUSIV O arădeancă acuză că tratamentul greşit i-a omorât mama: „În 14, figura intubată şi cu sondă, însă era moartă cu o zi înainte”

Un cunoscut avocat din Arad va da în judecată mai multe persoane din cadrul Spitatului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi chiar statul. Totul după ce mama ei a murit, deoarece afirmă ea, nu a fost tratată de ce suferea. Este vorba despre avocata Oana Lăzărescu a cărei mamă, Ana Frunză, în vârstă de 70 de ani, a murit pe data de 13 decembrie. Oana va înainta, luni, plângere pentru ucidere din culpă, delapidare, neglijenţă în serviciu şi abuz de încredere.

Totul a început când Oana a fost infectată cu noul coronavirus, pe data de 21 noiembrie. Apoi mama şi cele două fiice. Cu toate acestea mama ei a ajuns la spital după ce a ieşit din perioada de izolare.

Pe 21 noiembrie am aflat că sunt infectată cu Covid 19. Mama şi fetele au luat de la mine. Pe 23 au fost şi ele diagnosticate. Ne-am simţit toţi bine. Mami nu a avut simptome decât tuse seacă şi o stare de oboseală, ca şi mine, doar că eu mai uşor decât ea. Le-a monitorizat medicul de familie acasă, nefăcând febră, deci o formă foarte uşoară. În data de 4 decembrie, cu trei zile înainte să expire izolarea a început să tuşească şi nu a mai putut să se ridice din pat, stare de oboseală, pe care o resimt şi eu şi post covid. Atunci am stabilit cu medicul de familie să o trimitem la evaluare, ne-am gândit să nu fie plămânii afectaţi şi să mai aibă nevoie de tratament suplimentar. Ea a anunţat salvarea în data de 4 şi a venit în 8 să o ducă la Expo, la evaluare, când ea deja era ieşită din perioada de izolare. Deci nu mai era pacient Covid! Între timp a fost pusă pe cefort, a venit o firmă de îngrijiri la domiciliu şi să fiu eu sigură, am vorbit cu medicul de familie. Mama a plecat pe picioarele ei. Am vrut să văd că plămânii nu sunt afectaţi. S-a dus la Expo, au ţinut-o toată ziua acolo, a fost frântă. M-a sunat că i s-a propus de doctoriţa Teaha internarea, că leucocitele sunt foate mari şi să vadă de unde infecţia, ea având probleme renale. Am cerut numărul de telefon al doctoriţei şi am vorbit cu ea. A zis să mă bucur că i-a găsit un loc la Grădişte că e toaletă în cameră că e cel mai nou spital. Eu am întrebat: dar nu e centrul Covid?, şi a zis ba da, toate sunt centre Covid, dar acolo va fi investigată să vedem ce are. Au pus-o pe tratament foarte puternic şi special de Covid fără ca ea să fie testată, fără să i se facă investigaţiile acelea de care spunea. Din fişa de observaţie rezultă că avea stare generală foarte bună, că nu a făcut febră, nu a fost pe oxigen niciodată în trei zile. În data de 12 s-a simţit foarte slăbită, a zis doctorul Nini că i-au dat Furosemid şi probabil că ăla i-a luat toate mineralele şi că îl scoate. Mami era foarte slăbită, dar era stresată că nu mai poate să meargă la baie, că nu venea nimeni să o vadă. Când a ajuns acolo înfrigurată şi obosită, pe paturi nu erau pături şi a cerut la o asistentă care i-a răspuns că ea e asistentă nu infirmieră că trimite pe cineva. Păturil erau în dulap, în salon. S-a dus fratele meu să-i ducă pătură”, povesteşte Oana.  

Aceasta mai afirmă că în dimineaţa zilei de 13 decembrie, la ora 5, l-a sunat mama pe fratele ei şi i-a spus că ea nu mai poate şi că nimeni nu vine la ea şi nu îi face nimic.

„A fugit fratele meu la spital şi a văzut maşina doctorului Nini. L-a sunat şi a zis că merge la ea şi că îl resună şi că o să îi mai facă nişte analize. Între timp a sunat-o fratele meu pe maică-mea şi  a zis că nu a fost nimeni la ea. Medicul a minţit. Îl sun eu la 7 mă prezint cine sunt numele i-a spus altceva că mama este Frunză şi a zis că mă cunoaşte şi îmi spune că este foarte agitată că nu este nimic şi că evoluţia este foarte bună. Eu i-am zis să îi pună o sondă că este speriată că face pe ea, a zis că îi pune şi o trimite la CT să vedem ce e acolo, dar nu e nimic «starea ei e bună, nu a fost pe oxigen», spune medicul. M-a sunat în 2 ore doctoriţa Lungu să-mi spună că a venit doctorul Goldiş că era mama lui internată şi că l-a rugat să se uite la mami şi că ar fi suspectă de tumoră gastrică şi că o trimite să îi facă un CT în UPU. Cum poate să spună un chirurg că e tumoră gastrică la o simplă palpare. În fişa de observaţie scrie clar că a fost palpată la internare, că nu a fost nimic. O trimite în UPU, ea deja m-a sunat şi a zis că nu mai poate că e foarte slăbită. Au ţinut-o acolo de la ora 15.30 la ora 19.00 cînd au dus-o la CT, atunci nu mai avea puls. Mi-a zis medicul de la UPU că a ajuns într-o stare extrem de precară acolo, în condiţiile în care în urmă cu câteva zile mergea pe picioarele ei. Au băgat-o în CT şi la trei minute a intrat în stop cardio-respirator şi a murit. Nu m-au lăsat să o i-au acasă, nu m-au lăsat să o identific. Există clar un protocol unde scrie clar că cei care au peste 14 zile de la diagnosticare nu mai sunt consideraţi contagioşi şi pot fi înmormântaţi normal. Mie nu mi-au dat-o să o identific, mai mult decât atât am fost sunată de către doctoriţa Matei care mi-a spus faptul că dacă vreau să o înmormântez mâine, trebuie să semnez că nu doresc autopsie. I-am zis că deja e vorbit şi o înmormântez a doua zi şi a zis să semnez că nu vreau autospise în condiţiile în care la Covid nu se face autopsie”, mai adaugă avocata.

Curioasă şi să vadă ce s-a întâmplat de fapt cu mama ei de a murit la scurt timp de la internare, Oana Lăzărescu a cerut actele de la spital în data de 20 decembrie.

 „Mi-au trimis o hârtie că nu au voie să îmi dea actele medicale ale lui mami. Între timp, vine o clientă la mine pe care eu o învăţ ce să facă să ceară actele, să depună să facem plângere penală, aceaşi doctori, aceaşi situaţie. O trimit să aibă şi ea negaţie că nu îi dă şi vine cu actele. Nervoasă i-am sunat şi le-am spus ce e acolo, că le fac plângeri şi subit mă cheamă după acte după ce am spus că le fac plângere pentru abuz în serviciu şi le trimit presa. Apoi mă cheamă să îmi dea actele, dar numai ce au vrut ei, eu iarăşi m-am agitat şi am început să trimit hârti la DSP. Ei s-au sesizat, au fost şi la medicul de familie de două ori. Am sesizat că mama nu a mai fost deloc testată din 23 noiembrie de Covid, deşi i s-a administrat tratament de Covid. Medicul de la Expo a încercat să dea vina pe medicul de familie că atunci ce a căutat mami acolo că merg numa covizi, deci ei nu au avut actele în mână?

Mi-a dat actele până la urmă şi am descoperit mari nereguli. Ea a murit în 13 şi apare că până în 14 i s-a administrat tratament medicamentos, oxigen şi sondă nasogastrică, ceea ce e delapidare că ea nu a fost pe oxigen în nicio zi şi nici sondă nu a avut decât în 13 şi apare inclusiv în data de 14 când era moartă. Tot ce ţine de acordul pacientului nici măcar nu e trecut numele lui mami, sunt multe acte nesemnate de nimeni. Pentru tot ce s-a întâmplat le fac plângere pentru ucidere din culpă, delapidare, neglijenţă în serviciu  şi abuz de încredere.  

M-am consulatat cu mai mulţi medici şi analizele nu erau de moarte. Erau leucocitele mari, însă trebuiau să o investigheze renal, şi dacă s-a descoperit tumora, nu era de moarte. Ea probabil a făcut o stare toxico septică de la tratamentul puternic anticovid care i-a fost administrat necorespunzător. Medicamentele au dat-o peste cap. Medicul nu a fost deloc la ea pe tronson, am înţeles de la asistente că el nu merge pe tronson. Intra rar”, încheie Oana.

În cazul în care reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad vor dori să răspundă acuzaţiilor aduse vom reveni cu amănunte.

UPDATE 1: 

În urma articolului publicat mai sus am primit un drept la replică de la medicul Matei Izodora: 

„Subsemnata Matei Izodora, în calitate de medic în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, specializarea Anestezie şi Terapie Intensivă solicit redacției Ziarul de Arad publicarea prezentului Drept la replică:

În primul rând, doresc să aduc la cunoștința opiniei publice faptul că, așa cum se poate observa din înscrisurile publicate alături de articol, parcienta nu s-a aflat sub atenția și supravegherea subsemnatei Matei Izodora, niciun document din cele prezentate nu este semnat și însușit de subsemnată și, din cauza articolului bazat pe informații neverificate de către redacție, sunt asociată cu o situație de fapt în care nu am avut niciun rol.

În al doilea rând, afirm că nu am contactat în niciun moment rudele pacientei și nu am oferit informații despre aceasta, întucât în mod obiectiv nu aveam cum să le dețin, nefiind prezentă în spital în zilele în care se presupune că au avut loc cele indicate în articol.

Apreciez că redacția trebuia să solicite nu numai punctul de vedere al subsemnatei, ci și informații și documente spitalului care să ateste cele publicate. Prin simpla solicitare a listei de gărzi aferente lunii decembrie 2020 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad se putea observa fără niciun dubiu că subsemnata Matei Izodora nu am fost de gardă nici în data de 13 decembrie 2020, nici în data de 14 decembrie 2020, zile în care se afirmă că au avut loc evenimentele prezentate în cadrul articolului.

Pe cale de consecință, informațiile neverificate aduse la cunoștința publicului de către redacția Ziar de Arad sunt de natura a induce în eroare opinia publică, de a prejudicia imaginea subsemnatei în calitate de medic al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și de a slăbi încrederea pacienților în actul medical.

Conform prevederilor legale, orice persoană fizică ale cărei drepturi au fost lezate prin prezentarea în presa scrisă online a unor informaţii eronate beneficiază de dreptul la rectificare.

Apreciez libertatea presei, însă în condițiile în care este publicat un articol cu privire la o problemă sensibilă, de interes general, fără a fi verificată veridicitatea informațiilor, e o mare problemă și opinez că se impune rectificarea de urgență a articolului publicat astfel încât situația să fie conformă cu realitatea.

Informarea corectă a opiniei publice este o obligație constituțională ce revine jurnaliștilor, corelativă dreptului la informație al cetățeanului, care are și dreptul de a cere ca informația oferită de jurnaliști sa fie veridică în cazul știrilor.

Nu în ultimul rând, legea prevede foarte clar că răspunderea civilă pentru informaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului, realizatorului ori autorului,  iar față de prejudiciile aduse prin mijloacele presei scrise, instanța judecătorească poate să dispună atât încetarea acțiunii prejudiciabile, inclusiv prin ștergerea articolului, cât și acordarea de daune-interese.

Conchizând, se poate observa că legea protejează cetățenii față de publicarea în presa scrisă a articolelor contrare adevărului, care nu au la bază nicio verificare a informațiilor și care tratează cu superficialitate informațiile primite, concluzia articolului fiind atât informarea eronată a cetățenilor, cât și prejudicierea unor persoane nevinovate.

Solicit totodată, în baza prevederilor Regulamentului nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal, să se ia act de faptul că nu mi-am exprimat consimțământul pentru prelucrarea datelor mele cu caracter personal, motiv pentru care se impune să ștergeți articolul publicat și să nu mai utilizați fără temei legal numele, prenumele, precum și orice alte date cu caracter personal aparținând subsemnatei”.

Specificăm faptul că fiica pacientei decedate susţine că a fost sunată de către doctoriţa Matei, dar este posibil să fie vorba despre un alt cadru medical cu acelaşi nume. 

UPDATE 2: Medicul care a vorbit cu familia victimei este Dana Matei, nu doctoriţa Izodora Matei. Dr. Dana Matei (medic pneumolog) a contactat redacţia ziardearad şi a spus că ea a vorbit cu Oana Lăzărescu despre autopsia mamei sale şi că totul a fost făcut conform protocolului. 

 

 

 

Comentarii

Ali

16.01.2021 16:57

Doamne ferește ..cine știe câți au pățit la fel 😔😔😔

Ioana

18.01.2021 21:15

Foarte frumos ! Situație similara cu tatăl meu care a mers pe picioarele lui , fără probleme și s-a întors în sicriu !
E strigător la cer cati oameni au murit în aceeași situație...

Adauga comentariu