Eroii care schimbă România. Doctorii arădeni Merişca şi Stoica, actorii principali

Doi arădeni și un bucureștean nu se lasă și vor sa marcheze centenarul României printr-un film care sa vorbească românilor de pretutindeni de valorile care definesc pe toți cei  ce simt românește. 

Pictorul Dan Merisca,  doctor stomatolog în viaţa de zi cu zi, alături de Dr. Dan Stoica, sunt protagoniștii unui film de lung-metraj, în care scenariul și regia sunt semnate de Cătălin Dupu ucenicul lui Dem Rădulescu. 

Iubire și lumină spune povestea adevărată a lui Leon, un soldat român care se întoarce acasă de pe front, în 1943.
Conflictele din satul natal, iubirea, drama războiului, copilăria, familia, credința și speranța de mai bine se regăsesc în istoria reala a filmului. 

Producția se realizează zilele acestea în Arad, filmările fiind trase de dimineaţă până la apusul soarelui, iar premiera este programata deja pentru această toamnă. 

Dan Merisca interpretează rolul soldatului român și ne-a declarat: „Istoria lui Leon are pentru mine o valoare imensă, de aceea am dorit să se realizeze filmul. Şi am primit încurajări de la celălalt film, Frânturi de speranţă. Ideea centrala e reconcilierea pe mai multe planuri cultural şi comunitar”. 

Dan Stoica ne-a mărturisit: „Am acceptat bucuros să joc rolul ofițerului rus, duşmanul lui Merişca, pentru că am văzut impactul filmului făcut anul trecut, Frânturi de speranţă, în care am interpretat rolul comisarului Voinescu. Şi povestea aceasta este frumoasă”. 

Cătălin Dupu apare pe ecran în rolul preotului, ironic, revoltat și cu un ghimpe pentru Leon, soldatul întors de pe front. Acesta ne-a spus: „Oricând sunt gata să realizăm o poveste din care oamenii să pleca acasă cu un adevăr al vieţii, nu cu efecte de pe calculator. Să realizăm o istorie care să motiveze pozitiv spectatorii de orice vârstă şi să aprecieze arta cu mesaj valoric”. 

Din distribuție mai amintim pe Diana Vlad - în rolul preotesei Ioana - nu simplu de interpretat,  Ovi Nagyi, Mirela Todică, Alexandra Herţeg și Raluca Hang.

Regizorul mai spune că „Iubire și lumină este filmul nostru, cu o poveste a romanilor care au visat și speră sa fie împliniți, indiferent de vremurile de care au parte, acolo unde destinul și Cerul le-a ales o direcţie pentru viaţă”. 

Adauga comentariu