Dimitrie Muscă, în imposibilitatea de a mai scoate porci din complexul de la Olari! Mii de purcei se nasc lunar, însă animalele nu pot fi vândute

Nebunie şi furie la Arad din cauza pestei porcine africane. Stare de alertă este şi  într-una dintre cele mai moderne maternități de purcei din vestul României, aflată în localitatea Olari, deținută de către cel mai cunoscut fermier din vestul țării, Dimitrie Muscă. Complexul a intrat în zona de supraveghre din cauză că la mai puțin de 10 kilometri există mai multe focare de pestă porcină africană. Cu toate că în unitate nu există nicio boală, iar complexul are cele mai ridicate măsuri de biosecuritate, niciun porc nu poate fi scos din complex.

“Ceea ce se întâmplă la combinatul de la Olari este cea mai mare problemă pentru că a intrat în zona de supraveghere, din cauza faptului că în satul Cintei au apărut vreo 6-7 focare de pestă porcină africană iar în satul învecinat, Nădab, la fel... Din pricina acestor evenimente s-a stabilit la nivelul Comitetului Local de Combaterea Bolilor să fie omorâtă toată populaţia de porci din aceste localităţi. Noi, în complexul de porci de la Olari nu putem să ne mai desfăşurăm activitatea din cauză că suntem în raza de 10 kilometri de cele două localităţi şi nu putem să mai mişcăm niciun porc. Deşi porcii de la noi sunt sănătoşi, nu avem ce face. Nu putem să vindem mai departe. Am spus că le dau drumul pe câmp, că nu am să-i omor. Pot să-mi pună cătuşele, dar nu mai avem unde-i ţine. În fiecare lună intră 2000 de capete de purcei, iar ieşire nu mai avem. Nu ştiu care va fi finalul, se pot da derogări în anumite situaţii, vom vedea”, spune Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici.

Mai mult, Muscă susţine că autorităţile, şi aici arată cu degetul spre DSVSA şi Romsilva, nu au făcut nimic pentru lichidarea porcilor mistreţi din pădurile aflatre în vecinătatea focarelor de pestă porcină africană, deşi legea specifică acest lucru. “Unii nu şi-au făcut treaba. Mă refer la directorii Agud şi Deme. Porcii mistreţi din păduri trebuiau împuşcaţi, dar nu au făcut nimic de trei săptămâni”, a mai completat Dimitrie Muscă.

Adauga comentariu