Decanul Doru Buzducea, omul care a dus într-o altă dimeniune profesia de asistent social

A reuşit să ridice până acum mai mult de jumătate din ţară în picioare şi să ducă numele asistenţei sociale, în vârf, acolo unde îi este locul. A început totul în primăvara anului trecut, alături de câţiva colegi, şi a reuşit. Oamenii au primit cu căldură proiectul lui şi pe unde a umblat şi-a atins scopul: a ridicat lumea în picioare. Este vorba despre proiectul iniţiat de către Doru Buzducea, preşedinte Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), Decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. 

Proiectul care de fapt este o campanie poartă denumirea de „România se ridică în picioare pentru asistenţă socială” şi are drept scop promovarea şi valorizarea profesiei de asistent social.

 „Străbatem ţara în lung şi-n lat, de la Est la Vest şi de la Sud la Nord, aducând laolaltă confraţii de breaslă, oficialităţile judeţene, universitari, ziarişti, celebrităţi locale, prieteni şi susţinători a căror inimă bate pentru asistenţa socială. Proiectul face parte din strategia de management pe care am propus-o colegilor mei de la Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali (CNASR), organismul profesional ce reprezintă şi apără interesele asistenţilor sociali. Pentru mine personal dar şi pentru profesia de asistent social înseamnă mult, foarte mult. La momentul actual de dezvoltare profesională, o astfel de campanie era aşteptată şi necesară”, a declarat Doru Buzducea, preşedinte Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR). 

Încet-încet, întreaga ţară va fi ridicată în picioare şi astfel se face cunoscută această profesie care se dezvoltă de la an la an. 

„Am plecat în 1990 de jos, de la o singură facultate de profil, astăzi avem 23. Atunci existau câţiva asistenţi sociali supravieţuitori, astăzi suntem 40.000. Atunci eram necunoscuţi, astăzi CNASR cucereşte întreaga ţară ridicând-o în picioare pentru asistenţa socială”,  declară decanul Doru Buzducea. 

Anul a început în forţă şi oamenii s-au ridicat în picioare la Satu Mare. Vâlcea şi Petroşani, urmează la sfârşitul lunii şi cei de la Craiova, iar în martie, după Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială echipa se va deplasa în secuime, la Harghita. Apoi în aprilie va merge la Tulcea şi tot aşa până ce toate judeţele ţării vor fi acoperite de sigla CNASR.


„Peste tot pe unde am trecut, în acest periplu național, ne-am bucurat de primirea prietenoasă a tuturor: colegi de breaslă, jurnaliști, oficialități, prieteni și susținători de pe întreg cuprinsul țării. Mulțumesc președinților de filială care și-au arătat valoarea, forța și demnitatea prin această campanie. Mulțumiri speciale celor trei camarazi și prieteni pe umerii cărora stă acest turneu național: Rosu Cristian, Diana Cristea și Ioan Durnescu”, mai adaugă Doru Buzducea. 

Judeţele bifate până acum sunt: Gorj, Sibiu, Neamț, Bacău, Ialomița, Ilfov, Giurgiu, Vaslui, Argeș, Bihor, Constanța, Timiș, Arad, Mehedinți, Caraș-Severin, Dâmbovița, Suceava, Satu Mare, Vâlcea, Hunedoara. 

După vizita de la Arad, Doru Buzducea a declarat: „Vreau să vă spun că Aradul ne-a impresionat prin eleganţă şi frumuseţe încă de la intrarea pe porţile sale. Fără îndoială este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale ţării, cu o istorie importantă, aici pregătindu-se Marea Unire, dar şi cu un înalt grad de civilizaţie. Ştiu, se fac lucruri mari şi temeinice în asistenţa socială, spiritul civic şi societatea civilă este dezvoltată la dumneavoastră în judeţ, impresionaţi prin nenumăratele campanii umanitare dezvoltate în mod constant, prin oameni frumoşi şi dedicaţi cauzelor sociale. Avem o filiala mare la Arad, cu asistenţi sociali inimoşi şi cu foarte mult bun simţ, caracterizaţi de foarte multă omenie”.

Doru Buzducea este și membru în Comisia Prezidențială de Analiză a Riscurilor Sociale și Demografice (2009) și redactor șef al Revistei de Asistență Socială; are o bogată experiență editorială, fiind autorul mai multor cărți. 

A început acest proiect, deoarece este dedicat trup și suflet asistenței sociale. Încet se aproprie de reuşită, iar asistenții sociali din România sunt puşi pe locul meritat în ierarhia profesiilor.

Despre asistenul social, decanul spune: „construieşte strategii, conexiuni şi oferă sprijin concret celor care au nevoie de «extraordinar» în vieţile lor, este profesionisul ce aduce plus valoare în comunităţile locale, este cel care poate face diferenţa în orice circumstanţă. Visăm la un sistem de asistenţă socială în care asistentul social sa aibă un rol central”.

Adauga comentariu