De deasupra norilor la marginea viilor: o stewardesă și un pilot au deschis la Șiria o cramă de vis: Villa Veche

Din înaltul cerului pe pământ la marginea viilor. Așa se poate descrie Anca Steel, stewardesă de meserie, care împreună cu soțul ei, pilot, au decis să se mute la Șiria și să pună pe picioare o afacere care să includă vinuri. Astfel, a luat ființă crama, pe care au denumit-o Villa Veche. Locația este una aleasă cu grijă, în locul în care dăinuie un conac vechi de peste 150 de ani. Anca (33 de ani) a lăsat cerul pentru a se bucura de frumusețea de pe pământ, iar soțul ei James Steel (43 de ani, originar din Anglia) încă mai pilotează peste mări și țări. Când s-au cunoscut lucrau amândoi pentru Qatar Airways, iar el acum este la Virgin Atlantic. După opt ani de călătorit prin toată lumea, Anca și-a schimbat radical viața și nu regretă nicio clipă acest lucru. Cei doi au împreună două fetițe: de 3 respectiv un an.

„Făceam parte din același echipaj când ne-am cunoscut. Eu stewardesă, iar el pilot. Ne-am cunoscut în Africa de Sud, la o degustare de vin. Acolo am mers tot echipajul.  De atunci s-a înfiripat și povestea noastră de dragoste. Eu sunt de loc din Caporal Alexa, iar James a venit cu ideea să ne mutăm în România. Ne-am găsit conacul acesta vechi și l-am recondiționat, apoi am construit crama. Voiam să se deschidem o afacere la care să lucrăm de acasă. Fiind pasionați amândoi de vin am făcut ceva pentru sufletul nostru. O afacere de care să ne bucurăm. Aici locuim și aici și muncim”, mărturisește Anca.

Villa Veche este mai mult decât o cramă, inițial se gândeau că oamenii vor veni la degustare de vinuri și vor pleca, însă nu a fost așa. Locul aranjat frumos cu mobilier făcut chiar de proprietari și cu un designer aparte i-a făcut pe cei care le trec pragul să rămână ore întregi. Așa s-au născut evenimentele lungi petrecute la terasă și grădină cu mâncăruri alese.

În ceea ce privește crama toată munca se face organizat. Mai mult de atât au de câștigat și localnicii.

Cumpărăm strugurii de la localnici și așa ne ajutăm reciproc. Oamenii sunt fericiți că au unde să își vândă producția. A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Noi mergem tot timpul în vie și verificăm dacă oamenii respectă tratamentele, dacă strugurii sunt sănătoși și frumoși. Pentru că suntem o cramă destul de mică, chiar foarte mică, una boutique, chiar avem nevoie de struguri foarte frumoși. Când este vremea recoltării împreună cu oenologul nostru, Clara Kordos, verificăm cantitatea de zahăr, aciditate și decidem momentul recoltării strugurilor. De exemplu, pentru un vin sec ai nevoie de 210, 220 de grame de zahăr pe litru. Aducem strugurii la noi, avem noi lădițele noastre, avem o platformă unde procesăm, avem toată tehnologia, procesăm foarte repede. Totul este cu sistem de răcire care este foarte important pentru vinul alb și rose să-și păstreze aromele. Totul este controlat termic, după fermentație se stocează în cisterne și după în butoaie de stejar. De asemenea, avem și sistem de îmbuteliere. Specific că oenologul Clara este un om minunat fără de care nu am putea face vinuri atât de apreciate. Este parte din familie și o apreciem tare mult”, mai adaugă Anca Steel.

Crama a ajuns să fie vizitată în fiecare weekend de către cei care doresc să petreacă în mijlocul naturii. De exemplu, peste două zile are loc un eveniement care include mâncare la grătar.

„Ce ar fi weekend-urile de vară fără o mâncare gătită pe grătar, și savurată la soare, lângă un pahar foarte rece de vin? Noi nu știm, pentru că așa ne bucurăm de fiecare duminică la cramă. Duminică, în 12 iunie, vă așteptăm să petrecem o zi în stilul nostru, la Villa Veche, în grădină – gătim burgerii noștri de autor, cu vită maturată, și ii primim în club și pe vegetarieni, cu un burger cu Camembert la grătar, și condimentăm generos cu sosuri și gemuri speciale gătite de noi, chifle artizanale cu maia, bacon crocat și chipsuri ultra crocante. După vizita cramei și o plimbare în vie, un desert american delicios. Dacă doriți sa va aduceți copiii avem un mic loc de joaca si o grădina mare. Kids menu: crispy & fries & ice cream  Pret:150 lei/adult și 50 lei/copil (până la 10ani)”, este mesajul postat pe pagina de Facebook Crama Villa Veche.

Rezervări se pot face la numărul de telefon: 0751575314.

 

 

 

 

Comentarii

Audrey

12.06.2022 23:15

 Unde este crama ?Adresa din Siria va rog ?  Mulțumesc   

Claudia Untaru

14.06.2022 09:20

Str. Spiru Haret, nr.68 317340 Comuna Șiria, Arad

 

Adauga comentariu