DD Chim, abonată la banul public! Afaceri cu miros dubios pentru firma care a deratizat Liceul German din Arad!

Firma care a făcut deratizarea la Liceul German din Arad este din Hunedoara și este abonată serios la banul public. Cu Primăria Arad au încheiat un contract în cursul lunii august a anului trecut. Acesta prevede deratizare și dezinsecția pentru domeniul public și privat al municipiului.

Presa locală, din zonele în care această companie își derulează afacerile, scria, în urmă cu aproximativ un an de zile, despre afacerile cu miros dubios.

„Fostul operator de deratizare din municipiul Deva, DD Chim SRL, a câștigat contractul similar în Alba Iulia. Atribuirea a fost făcută la jumătate din prețul estimat de administrația municipiului Alba Iulia. Astfel, în anunțul de participare la licitația, primăria estima un preț fără TVA de 5.064.214,80 de lei, pentru un contract-cadru de 4 ani, iar licitația a fost câștigată de firma deveană DD Chim, la prețul de 2.486.893,41 de lei, fără TVA, tot pe patru ani.

Deva, mulsă de bani

Dacă la Alba Iulia, firma DD Chim este dispusă să asigure contractul pe patru ani cu suma de aproape 2,5 milioane de lei, la Deva, pentru aproximativ 3 milioane de lei, a efectuat același serviciu doar opt luni.

Pentru două contracte de deratizare, care s-au derulat pe parcursul a câte patru luni fiecare, fosta administrație locală din Deva s-a angajat, în anul 2016 și 2017, să plătească mult peste suma care ar fi fost plătită în patru ani, pentru același serviciu. Realitatea este scrisă, negru pe alb, într-un raport al Camerei de Conturi Hunedoara, făcut în vara anului trecut. Potrivit documentului, în posesia căruia „Ziar de Hunedoara” a intrat în exclusivitate, prejudiciul constatat este de aproape 2,5 milioane de lei.

Povestea pleacă de la începutul anului 2016, atunci când vechiul contract pe care administrația îl avea cu firma DD Chim a expirat. A fost inițiată o nouă procedură de licitație, dar ofertele cele patru firme participante au fost declarate inadmisibile și neconforme, drept pentru care s-a propus anularea licitației. Între timp, în 15 iulie 2016, când procedura era în faza de contestație la CNSC, administrația locală atribuia contractul pe o perioadă de patru luni către DD Chim, cu suma de aproximativ 1,5 milioane de lei. La acel moment, primarul Devei era Mircia Muntean. SC Coral Impex, care ocupa primul loc în licitația primăriei anulată inițial, având un preț foarte mic, a contestat această decizie, iar CNSC a dat dreptate societății și a anulat raportul, dar a și dispus reluarea evaluării și atribuirea contractului către Coral Impex. Primăria Deva a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel Alba Iulia, dar în luna noiembrie 2016, magistrații au respins acțiunea, obligând administrația locală să pună în aplicare hotărârea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Totuși, în 31 mai 2017, la jumătate de an după ce această hotărâre a instanței a fost luată, ea nu era pusă în practică, ba mai mult, administrația locală atribuia un nou contract pe patru luni, tot către DD Chim, cu o valoare de 1,5 milioane de lei. În mai 2017, pentru acest contract, a semnat viceprimarul Ovidiu Moș, pentru că, între timp, Mircia Muntean a fost încarcerat.

În data de 3 ianuarie 2018, văzând că nimeni nu ia în discuție cazul lor și nu pune în aplicare o sentință definitivă, SC Coral Impex SRL trimite o notificare Primăriei, în care le pune în vedere faptul că va face plângere penală pentru purtare abuzivă administrației locale. Acela a fost momentul în care noua conducere a primăriei, după alegerile locale parțiale din luna noiembrie 2017, află despre situație și pune imediat în practică decizia instanței. Contractul cu SC Coral Impex are o valoare totală de aproape 2 milioane de lei, pe patru ani.

Prejudiciu de aproape 2,5 milioane de lei

Verificarea făcută de inspectorii Curții de Conturi relevă faptul că Primăria Deva a decontat în baza unei proceduri incorecte de atribuire a unui contract suma de 2,5 milioane de lei, valoarea serviciilor fiind supraevaluate.

Astfel, administrația locală a plătit, conform deciziei Camerei de Conturi, chiar și de trei ori mai mult pentru aceleași servicii. Primăria a contesta hotărârea la Curtea de Conturi, și pentru că nu a avut câștig de cauză a intentat un proces în instanță. Cauza se judecă la Tribunalul Hunedoara”, scrie Ziar de Hunedoara.

În urma acțiunii de deratizare de la Liceul German din Arad, în urma căreia 40 de elevi au ajuns la spital, a fost deschis un dosar penal. Procurorii suspectează mai multe acțiuni în afara legii.

Adauga comentariu