Cum a trecut medicul Zeno Moldoven peste cele trei săptămâni de spitalizare: „Am plâns, ne-am rugat şi ne-am ajutat ca fraţii”

Medicul Zeno Moldova, care a fost infectat cu noul coronavirus, a ieşit din spital. Amintim că Zeno Moldovan a salvat vieţi aproape jumătate de secol la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad fiind medic şef Secţie Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, după care a lucrat ani de zile în privat.

„După vreo trei săptămâni de «arest în spital», «ciuruit», de ace, de îndoieli şi de tristeţe…sunt NEGATIV ( de bine), în …sensul…pozitiv…al negativului. Am ceva sechele….şi mă mândresc cu ele…le voi curăţa eu”, este o parte din mesajul medicului postat pe Facebook la externarea din spital.

Acesta spune că a fost între colegi şi prieteni, chiar a întâlnit medici tineri, care i-au fost studenţi.

„Nu am cerut să fiu privilegiat, ba chiar mi-am ajutat colegii de salon ( mereu am fost 4 în salon). Unii eram mai grav  ca mine. Am plâns, ne-am rugat şi ne-am ajutat ca fraţii. Jur pe sufletul meu că nu mi-am putut închipuit că în România poate fi îngrijit aşa de bine un OM, oricare ar fi el),de la tratament, la schimbatul scutecului, de la hrănire cu lingura, la inveselirea şi ridicarea moralui...Nu e simplu să îţi moară vecinul de pat, să îţi destainuie ultimile cuvinte… să le spui copiilor, apoi a doua zi să îl vezi înmormantat, pe geam ( spitalul e lângă cimitir).

Mi-am schimbat mult părerile despre Covid, forme de boala, evoluţie, chiar si tratament, simţind pe pielea mea cum evoluează. Nu am avut febra, nu am tuşit, cu gust, miros şi pofta de mancare neatinse, o leacă de oboseală şi neînsemnată obstructive nazală. La 7 zile am aflat că sunt pozitiv, m-am internat, tratament , ceva mai bine, apoi mi s-au prabuit problele biologice, cu lipsa de aer şi oboseală. Ca o gripa. Am schimbat vreo 15 colegi de salon, unul …s-a dus, altul poate şi el ( are 90 ani), vreo 3 au trecut la ATI, doi au revenit, unul…Dar marea majoritate…ne-am facut bine. La boala asta tipic este …ca totul e aiurea, ilogic şi neaşteptat.

Ce m-a impresionat enorm, este ca fiecare, în religia lui, ne-am rugat sincer şi cu tărie lui Dumnezeu să ne ajute, am fost ca ostaşii…pe front. Fiecare ne rosteam Rugăciunile ( mare realizare You Tube..că le găseşti şi le auzi, mai greu poţi să citeşti). Intr-o seara unul…a pus melodia lui Florin Pitis : «Sfarşitul…nu-I aici»…. şi am cântat …toţi”, este mesajul medicului Zeno Moldovan.

Acesta spune că în tot acest timp nu a fost singur. A primit sute de mesaje de încurajarare atât de la prieteni, cât şi de la foşti pacienţi din ţară şi străinătate.  

 

Adauga comentariu