Cum sărbătoreau arădenii 1 Mai, înainte de Revoluţie. Ce obligaţii aveau

Ziua Muncii a căpătat odată cu trecerea anilor o altă semnificaţie. Dacă pe vremuri oamenii se trezeau de dimineaţă şi se pregăteau de defilare, astăzi ei se pregătesc de grătare şi ieşit cu prietenii. 

Arădenii îşi amintesc această zi mai ales că era una în care trebuia să fii la datorie. Fostul rugbyst, Nicolae Leca îşi aduce aminte de ultimele defilări înainte de Revoluţie. „Cu o seară înainte de 1 Mai a venit ordin de la secretarul de partid să adun echipa, eu fiind antrenor pe atunci şi dimineaţă să ne prezentăm la defilare. Noaptea am mers la magazine să iau echipamentele ce le aveam. Ţin minte că nu aveam cheie şi am spart lacătul, iar dimineaţa la şase şi jumătate toată echipa era la mine. Ne-am îmbrăcat şi la şapte am mers la defilare. Mi-au spus că dacă nu ne prezentăm ne desfiinţează. Am mers la primărie şi de acolo am defilat până la pe strada 30 Decembrie, apoi fiecare a plecat unde a vrut. De obicei mergeam şi beam la pădurea Ceala două beri. Nu multe că nu era de unde, berea se termina repede. Cam aşa era de 1 Mai. Ordinul de partid trebuia respectat”,  a declarat arădeanul Nicolae Leca. 

Ce era Ziua Muncii

Semnificaţia originală a acesteia a fost reducerea normei orare zilnice şi a fost decretată de Congresul Internaţionalei Socialiste în 1889, fiind de atunci comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. 
Totul a pornit de la protestele muncitorilor din Chicago ce au avut loc pe 1 mai 1886, când sute de protestatari au ieşit în stradă cerând reducerea normei de muncă la 8 ore pe zi, fara reducerea salariului. Trei zile mai târziu, câţiva muncitori s-au alăturat unui alt protest, alături de angajaţi ai unei intreprinderi de prelucrare a lemnului. Poliţia a intervenit, iar patru protestatari au fost ucişi de poliţie şi multe alte persoane au fost rănite. 

 În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima data în anul 1890 de către mişcarea socialistă. În perioada comunistă, erau organizate manifestaţii de amploare pe marile bulevarde, când coloane de oameni ieşeau în ţinute festive şi scandau lozinci în timp ce purtau pancarte.

Ziua Muncii este sărbătorită în România începând din anul 1890, în timpul domniei lui Carol I, devenind dintr-o sărbătoare tolerată, ignorată de cele mai multe ori în publicaţiile vremii, precum Adevărul, Acţiunea conservatoare, Acţiunea şi Acţiunea Română, iar în cel mai bun caz - "o sărbătoare tolerată" -, aşa cum relata Adevărul pe 29 aprilie 1920.

Sursa FOTO defilare: www.romaniatv.net


Adauga comentariu