Cum poţi călători în pandemie. Mexicul cu tradiţii, costuri şi iubire fără frontiere!

Să călătoreşti sau nu în timpul pandemiei este întrebarea pe care şi-o pun mai toţi oamenii de pe glob. Cu cât locul în care mergi este unul mai îndepărtat cu atât nehotărârea este mai mare. Însă, cu toate că există restricţii mulţi români au ales să îşi petreacă concediul peste hotare.

Deşi aveau de parcurs mii de kilometri câteva familii din Arad alături de alte două din Timişoara şi una din Vâlcea au plecat spre Mexic, exact în luna septembrie, atunci când valul patru al pandemiei a început să-şi facă prezenţa peste tot în lume. Vacanţa era planificată cu câteva luni în urmă, deoarece toţi mergeau la un eveniment şi anume o nuntă între un mexica şi o arădeancă. Cum nu te duci în Mexic să stai doar un weekend oamenii şi-au achiziţionat biletele de avion pentru două, respectiv trei săptămâni.

Regulile de pandemie au fost respectate încă înainte de plecare. Adică cu o săptămână înainte cei care au plecat au încercat să  intre în contact cu puţine persoane, iar cu o zi mai devreme de plecare a fost prezentarea la cabinet pentru testul Covid. Noi am ales, spun noi, deoarece am făcut şi eu parte din grup, să ne testăm în Micălaca, la Bestum, unde un test PCR a costat 220 de lei. Rezultatele au fost negative şi am putut pleca liniştiţi spre Mexic. De specificat că pentru a intra în ţara amintită fără probleme trebuie mers cu toate actele care dovedesc şederea şi perioada. De la bilete de avion, dovadă de cazare plătită, dovadă că ai bani în cont sau la tine, că ai un loc de muncă în România. Cu toate la tine nu ai probleme cu poliţia de frontieră. Am zburat de la Aeroportul din Timişoara cu escală la Frankfurt şi apoi Cancun. La aeroport, în Timişoara cei din grup au fost întrebaţi de vaccin sau test Covid în rest s-a trecut fără a da prea multe detalii prin toate aeroporturile. Nimeni nu a putut trece fără să completeze online sau de mână un chestionar în urma căruia rezultă un cod. Zborul în total este de aproximativ 13 ore. Nimeni nu este lăsat să stea fără mască în aeroporturi sau în avione şi se oferă şerveţele sau soluţii pentru dezinfectare. Costul unui bilet de adult Timişoara-Cancun (dus-intors) luat cu câteva luni înainte de zbor, a costat aproximativ 600 de euro, totul depinde şi de bagaje.

Când ajungi în Cancun deja te simţi în altă lume. Deşi nu le puteai vedea zâmbelete din cauza măştii, cu doar o privire în ochii îţi dădeai seama de bucuria cu care erai întâmpinat. Simţeai căldura şi nu exista angajat al hotelului în care erai cazat să nu te întrebe dacă totul este ok şi cum te simţi. Se vorbea spanionlă şi engleză cu turiştii. Nu se poate cumpăra nimic în euro, doar se poate face schimbul la bancă sau chiar la hotel. Dolarii sunt acceptaţi, dar de multe ori restul îl primeai în pesos (unitatea monetară oficială a Mexicului). De asemenea, se poate plăti peste tot cu cardul.

În resorturi nu există nici un pericol şi nici dacă mergi în excursii organizate sau ziua pe stradă. Oamenii din pieţe sau magazine sunt calzi în privire şi voce şi încearcă să te convingă să le cumperi produsele. Sunt mai mici de înălţime ca europenii şi au pielea mai închisă la culoare. Cazarea la hotel se poate rezerva direct din România cu toate mesele incluse, ori cu micul dejun sau deloc. Resorturile au restaurante şi se poate cumpără mâncarea şi băutura la orice oră.

 20 de pesos sunt 4,14 lei, 50 de pesos sunt 10,34 lei, iar 100 de pesos sunt 20,69 lei. Două persoane puteau lua cina, cu două feluri de mâncare şi două pahare de limonadă, cu aproximativ 600 de pesos cu tot cu bacşiş, care este între 10-20 la sută din valoarea totală a consumaţiei.Mâncărurile lor specifice sunt foarte condimentate.

Primul hotel în care s-a stat în Cancun a fost Aquamarina Beach, rezervat prin agenţia din Arad, Discover Turism, la fel ca şi biletele de avion din Cancun în Guadalajara. În Cancun grupului s-au mai alăturat încă doi români stabiliţi în SUA. Diferenţa între ei şi noi a fost că ei venind din SUA  chiar dacă aveau vaccin trebuiau să prezinte şi teste Covid atât la dus, cât şi la întors. Au fost zile petrecute cu oameni diferiţi, iar familia miresei ajutată de Mike din SUA a organizat o seară românească. Cei de la hotel au fost înţelegători şi chiar au dat o mână de ajutor şi ne-au pus la dispoziţie mese, scaune, tacâmuri şi pahare.

După cele câteva zile petrecute în Cancun în care s-a putut merge în diferite excursii, de exemplu: Insula Mujeres sau Tulum, unde s-au putut vizita mai multe obiective, s-a plecat mai departe. O excursie de o zi costa între 65 de dolari şi 90 de dolari de persoană.

După şederea de la Cancun s-a plecat cu un alt zbor de câteva ore spre Guadalajara şi de acolo cu microbuzul spre Colima (Manzanillo), locul în care era nunta şi se afla mirele şi mireasa. Tânăra din Arad a plecat spre Mexic cu două luni înaintea grupului pentru a pregăti actele de nuntă.

La fel s-a trecut prin aeroport doar respectând regulile cu mască fără să te întrebe cineva de test sau vaccin. Atenţie însă ce hotel alegeţi, deoarece în Mexic sunt hoteluri de lux şi hoteluri în care totul lasă de dorit.

În Cancun pentru patru zile de cazare fără masă s-a plătit pentru o cameră dublă aproximativ 250 de euro, iar în Manzanillo, la Hotel Hadas By Brisas o cameră dublă cu mic dejun a costat, pentru zece zile, în jur 850 de euro. La fel cina pentru două persoane fără băuturi alcoolice se putea achiziţiona între 400 şi 700 de pesos. La magazine preţul alimentelor nu este foarte mare. Şi acolo se plăteşte în dolari, pesos sau cu cardul.

Nunta a fost organizată într-o sală de evenimente, obiceiurile sunt altele, însă şi acolo din cauza pandemiei la ora 2 noaptea s-a închis petrecerea. În schimb au fost seri în care cele două familii de români şi mexicani s-au întâlnit. O seră a fost specifică mexicană oferită de familia mirelui. În seara respectivă am putut vedea toate tradiţiile dinaintea unei nunţi, am participat la un spectacol oferit de artişti de talie internaţională: Daniel Rodriquez şi Karina Lizbeth şi la un frumos număr de circ şi acrobaţie oferit de membrii familiei mirelui.

Nu a lipsit mâncarea mexicană şi dansul străvechi oferită de zeci de persoane. A fost făcut şi ritualul dinainte de nuntă, care se spune că aduce noroc tinerilor şi invitaţilor. La masă s-a mâncat inclusiv cactus.

O altă seară a fost organizată de părinţii miresei cu salată de boeuf, sarmale şi supă. Mâncarea a fost pregătită de arădeanca Dana şi apreciată încă de la prima gustare de mexicani.

Astfel, prin unirea celor doi tineri, Cristina Coraş din Arad şi Samuel Avila din Manzanillo, s-a demonstrat că iubirea nu are frontiere, că două naţii diferite se pot înţelege şi face schimb de tradiţii şi obiceiuri. Specific că la toate evenimentele comune organizate au fost arborate steagurile ambelor ţări.

Mexicanii au declarat că ei nu sunt obligaţi să poarte mască în toate spaţiile,  însă o fac pentru a se proteja. Tocmai pentru că nu sunt obligaţi am observat că toţi o poartă cu drag, la fel este şi cu vaccinul şi dezinfectantul mâinilor.

La drumul de întoarcere am fost însoţiţi şi de mire şi mireasă. Dacă la dus am plecat dintr-o ţară aflată pe lista verde şi am intrat tot în una pe aceeaşi listă, la întoarcere România era pe roşu, iar Mexic a rămas pe verde. Venind dintr-o ţară pe verde nu au fost mari emoţii. Cei nevaccinaţi şi-au făcut testul Covid, dar mai mult pentru ei, deoarece nu s-a cerut nimic în aeroporturi, doar la Timişoara a cerut, deşi legal nu trebuia nimic. Pe doamna de la control am infromat-o că nu aveam nevoie de nimic, deoarece venim din zonă verde (aveam la noi tot), iar după ce a verificat că cele spune de noi sunt adevărate şi că Mexicul este pe verde ne-a lăsat să trecem.

Din Frankfurt în avion s-au urcat persoane venite din alte ţări, iar cei care ajungeau în România din zonă roşie sau galbenă trebuiau să completeze un chestionar pentru DSP.  Nevaccinaţii aveau nevoie de test Covid negativ, iar vaccinaţii puteau trece chiar dacă în acel moment erau infectaţi, deoarece nu au nevoie de nici un test.

Concluzia este că se poate călători şi pe timp de pandemie, însă să respecţi condiţiile din fiecare ţară.

Mirele a ales să trăiască alături de arădeancă în ţara noastră. Când a ajuns pe pământ românesc i-au dat lacrimile. Grea a fost şi despărţirea de părinţi, fraţi, prieteni şi ţara în care a crescut şi s-a format. 

De asemenea, în România s-au întors logodiţi şi doi tineri din grup (Sergiu şi Ana). Momentul cererii în căsătorie a avut loc pe vapor. A urmat  apoi cina în doi pe plajă. Totul acompaniat de mariachi.

 

Adauga comentariu