Cum petrece un vameş din Arad de Ziua Naţională a României

Vameşul din judeţul Arad care s-a reinventat şi, în timpul liber, se numeşte Baci Ghiuri a lu’ Hămfău, petrece Ziua Naţională a României,  în costum popular.

Amintim că Ioan Alexandru Ardelean a creat un personaj care i-a adus faimă. Totul a început în 2008, când acesta a candidat pentru funcţia de primar în localitatea natală, Macea. Contracandidatul lui de atunci avea un talent, acela de a cânta din frunză, deci s-a gândit şi el să facă ceva deosebit. Aşa a creat personjul „Baci Ghiuri a lu’ Hămfău“.

Nu doar prin acest personaj s-a făcut remarcat, ci şi prin faptul că a donat comunităţii din Macea monumentul celor șapte măceni care au participat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Cei șapte măceni și-au propus să participe la Marea Unire de la 1918. Cu trei zile înainte de marele eveniment de la Alba Iulia, liderul grupului, Ioan Șandor, se hotărăște să-și înștințeze prietenii pentru a se organiza să plece spre Cetatea Unirii. I se alătură măcenii Pavel Ranta (fratele inventatorului primului hidroavion din lume), Ioan Curtuţiu şi fiul său Pantelie Curtuțu, Ioan Curtuțu-Negru, Ștefan Săcui, şi Ștefan Iuhaz. Au plecat spre Alba Iulia ascunși în două cocii și acoperiți cu sopi de tulei ca să nu fie prinși. Pe drum spre Arad, de unde aveau să ia trenul spre Alba Iulia, mai multe filtre de jangarmi unguri percheziţionează cele două căruțe înfingând furcile în snopii de tulei. Singurul lovit de furcă a fost  Ioan Șandor (în mână), dar iubirea de țară și crezul național l-au făcut atât de puternic încât nu a reacționat, parcă nesimțind durerea. În memoria acestor bravi măceni a fost ridicat Monumentul celor 7.

Astăzi, Ioan Alexandru Ardelean, încă îi comemorează. Momumentul a fost inaugurat în anul 2016.  

„Astăzi și în fiecare zi aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile primite de-a lungul vieții mele. Cel mai important dar l-am primit prin nașterea mea în Pământ Românesc, și mai ales în Pământ Măcean. Fac parte dintr-un neam care iubește pe Dumnezeu, fac parte dintr-un neam născut creștin, fac parte dintr-un neam iubitor de țară, este neamul meu cel Măcenesc, este neamul meu cel Românesc. Astăzi și-n fiecare zi mă plec în fața lui Dumnezeu și a înaintașilor mei Măceni și Români. Doamne ajută Macea, Doamne ajută România! LA MULȚI ANI ROMÂNIA!”, este mesajul măceanului.

Ioan Alexandru Ardelean este şi unul dintre iniţiatorii cunoscutului Festival al părădăicilor de la Macea. El lucrează ca vameş din anul 1990. Iniţial a lucrat la punctul de frontieră Curtici ferovial, iar din anul 2007 lucrează în Zona Liberă Curtici.

Adauga comentariu